vrijdag 13 december 2019

Festiviteiten rond jaarwisseling worden gespreid gehouden

(Bron foto: NII)
Podia dit jaar op verschillende plekken en anders geplaatst


Om een botsing van menigten te voorkomen, hebben actoren die belast zijn met activiteiten rond de jaarwisseling overeenstemming bereikt om de festiviteiten verspreid te houden. Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noord zegt donderdag 12 december 2019 tegen het Nationaal Informatie Instituut, NII, dat podia op verschillende plekken zullen staan en anders geplaatst zullen worden. 

Nerkust had woensdag een ontmoeting met diverse actoren over de voorbereiding op de activiteiten rond de jaarwisseling. Partijen hebben zich ervan verzekerd, dat de activiteiten op 31 december om vijf uur 's middags afgerond worden en dat er verkocht noch muziek afgespeeld wordt. Volgens de districtscommissaris is dit vooral bedoeld om voldoende tijd en ruimte te hebben om de stad weer schoon te krijgen.

Nerkust zegt na eigen waarnemingen tijdens voorgaande jaarwisselingen met organisatoren gesproken te hebben om hun plek een beetje anders te kiezen. 'Het lijkt aardig te lukken, de mensen gaan mee.'

De districtscommissaris merkt op dat de pagara-estafette ook enige verandering heeft gebracht. Waar bedrijven elkaar vroeger probeerden af te troeven, gebeurt dat nu grotendeels centraal in de binnenstad. Nerkust zegt, dat men soms probeert bij het oude te blijven, maar merkt op dat de veiligheid van de bezoekers voorop staat. Hij geeft als boodschap mee, dat men tijdens de jaarwisseling vooral niet te diep in het glaasje kijkt en ruzie vermijdt.

De Surinaamse Centrale Ambulance Dienst 117 is een van de actoren die ook aanwezig was bij de bespreking met de districtscommissaris. Directeur Roel Brug spreekt van een grote uitdaging jaarlijks voor de hulpdiensten. Zijn organisatie is samen met de overige actoren al op 1 december gestart met de logistieke voorbereidingen.

Brug benadrukt, dat er tijdens de jaarwisseling vooral veel gedronken wordt en ook drugs gebruikt wordt. De hulpdiensten zijn dan ook voorbereid om waar nodig mensen op te vangen. Er wordt samengewerkt met de politie, brandweer en beveilingsdiensten zodat alles veilig verloopt. De ambulancedienst zal haar wagenpark inzetten. Er zullen 7 dienstauto’s in de binnenstad klaar staan, waarvan drie ambulances verspreid over drie posten. Verder zijn er vier medische posten gepland bij Chees, Dresscode, Parbo Bier en Hotel Krasnapolsky.

Brug adviseert personen die niet tegen rook kunnen, het centrum beter te mijden. Ook ziet hij niet graag dat mensen zich met kinderen in stootwagens in de drukte begeven. Verder vraagt hij, dat de routes naar de ziekenhuis vrij worden gehouden voor de ambulances met dien verstande dat mensen hun auto thuis laten of niet daarmee in het centrum komen.

De 117-directeur benadrukt dat de ambulancedienst niet aansprakelijk gesteld kan worden mocht er door een ambulance schade worden aangericht aan een privévoertuig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten