vrijdag 13 december 2019

Grootste vakbond Colombia beschuldigt regering-Duque van 'intimidatie en terreur'-tactieken tegen anti-regeringsprotesten

Onderzoek naar schijnbare staatsparticipatie in terreurcampagne


De grootste vakbond van Colombia beschuldigde de regering van president Ivan Duque woensdag 11 december 2019 van het gebruik van 'intimidatie en terreur' -tactieken om lopende anti-regeringsprotesten te onderdrukken. 

In een persverklaring verwierp vakbond Central Unitaria de Trabajadores (CUT) de politie-ontvoering van drie studenten, van wie er een dinsdag werd gered door waakzame burgers, terwijl een nog ontbrak donderdagochtend.


'Wederom is er bewijs van het beleid van terreur en intimidatie van de regering van de heer Duque, van het willen zwijgen van de eisen van het Colombiaanse volk in hun 22 dagen van nationale staking die we tot nu toe voeren.' 

De claim van de CUT volgde weken nadat stichting FLIP (Fundación para la Libertad de Prensa) de regering beschuldigde van intimideren van de media voorafgaand aan de nationale staking van 21 november en dagen nadat FLIP de onwettige arrestaties van journalisten had aangeklaagd.

Burgemeester van Bogota Enrique Peñalosa zei vorige maand, dat een terreurcampagne in Bogota een 'georchestreerd complot was om terreur te zaaien' voordat er bewijs van politieparticipatie naar voren kwam. De schijnbare staatsparticipatie in deze terreurcampagne wordt momenteel onderzocht door wetgevers, mensenrechtenorganisaties en internationale organisaties.

De CUT is een van de leidende organisatoren van nationale stakingen geweest, die massale protesten tegen de regering van de impopulaire president Ivan Duque hebben veroorzaakt. Hoewel de gesprekken om deze protesten te beëindigen vastlopen vanwege de weigering van de regering om te onderhandelen, onderhandelen de vakbond, de regering en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven momenteel over een minimumloonstijging die op 1 januari volgend jaar van kracht zou worden.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Prensa Latina/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten