vrijdag 13 december 2019

IMF bezorgd over hervatting monetaire financiering van de begroting

Internationaal Monetair Fonds nog steeds bezorgd over het begrotingstekort

IMF dringt er bij de Centrale Bank op aan om haar toezichtmaatregelen te vernieuwen...


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bezorgd over de hervatting van de monetaire financiering van de begroting dit jaar, maar verwelkomt het plan van de Surinaamse autoriteiten om dergelijke financiering in de toekomst te voorkomen, onder meer door een nieuwe bankwet. Het fonds verwelkomt ook de recente introductie van nieuwe monetaire instrumenten en de voorbereiding van verschillende wetsontwerpen om het monetaire kader te verbeteren. 

Het IMF onderstreept desalniettemin - zo schrijft de Ware Tijd online donderdagavond 12 december 2019 - dat de Centrale Bank ook expliciete monetaire doelstellingen moet publiceren en haar operationele 'gereedschapskist' verder moet uitbreiden om een gericht deviezenreservebeleid te implementeren. Dat schrijft het fonds donderdag in onderstaand persbericht over de Artikel 4-consultatie, die in oktober in Suriname is uitgevoerd.

Ook dient de bank de coördinatie met de regering inzake liquiditeitsprojecties en operaties verder te versterken, aldus het IMF.

Het fonds is ingenomen met de dalende inflatie, dalende werkloosheidcijfers, groeiende economie, maar is nog steeds bezorgd over het begrotingstekort dat dit jaar volgens haar 8,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zal bedragen, terwijl de staatsschuld met ongeveer 72 procent van het bbp als 'nog steeds hoog' wordt aangemerkt.



De IMF-directie, die zich woensdag over het Artikel 4-rapport heeft gebogen, is het er in het algemeen over eens, dat een flexibelere wisselkoers nodig is om als schokdemper te fungeren. De IMF-top erkent, dat er nog steeds aanzienlijke kwetsbaarheden in de financiële sector zijn. Ze dringt er bij de Centrale Bank op aan om haar toezichtmaatregelen te vernieuwen en een meer assertieve benadering te hanteren om ervoor te zorgen dat banken zich weer gaan houden aan wettelijke vereisten via een vooraf bepaald tijdspad.

'Er is een uitgebreid crisisbeheersysteem nodig om de Centrale Bank de mogelijkheid te geven om waar nodig in te grijpen in het bestuur en de operaties van banken, en om problemen bij banken aan te pakken. Het IMF kijkt uit naar spoedige goedkeuring van ontwerp-wetgeving op deze gebieden.' 

Het Fonds is er positief over gestemd, dat de autoriteiten in 2019 zijn begonnen met een nationale risico-analyse om het anti-witwas- en anti-terrorismefinancieringskader verder te verbeteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten