vrijdag 13 december 2019

Oppenheimer zou hebben afgezien van lening aan regering

Jogi (VHP): 'Wanneer buitenlandse investeerders zien, dat hun gelden mogelijk in gevaar komen, dan trekken ze zich terug'


De regering is al geruime tijd bezig met het verkrijgen van een lening van 500 miljoen Amerikaanse dollar bij de internationale financier Oppenheimer Fund. De minister van financiën, Gillmore Hoefdraad, die geen geheim maakte van de onderhandelingen, stelde onlangs dat de lening deels bestemd zou zijn om het gat te dichten in de begroting. Maar, de oppositie bleek fel gekant te zijn tegen deze lening, omdat volgens haar de kans klein is, dat ze terug betaald kan worden. 

Van bronnen dicht bij de financiële sector schrijft donderdag 12 december 2019 De West, dat Oppenheimer van het verstrekken van deze lening zou hebben afgezien.

'Wanneer buitenlandse investeerders zien, dat hun gelden mogelijkerwijs in gevaar komen, dan trekken ze zich terug. Dit is ook het geval bij Oppenheimer', aldus de VHP-parlementariër Mahinder Jogi. Volgens de parlementariër heeft Oppenheimer zijn mensen overal in de wereld, dit om na te gaan hoe een land het financieel doet en of het wel verstandig is zaken met hem te doen. 'Deze grote investeerders hebben ook contacten met andere internationale banken, ratingbureaus en zelfs binnen de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit schept een beeld of ze kunnen samenwerken met een land of niet', stelt Jogi.

De VHP had een brief gericht aan de CEO van Oppenheimer, waarin zij een verzoek deed om de lening niet goed te keuren. In het schrijven werd verwezen naar de fragiele financieel- en economische situatie in het land.

De parlementariër geeft aan  dat de partij er niet alleen bewust voor heeft gekozen op tijd aan de bel te trekken, maar ook om de samenleving meteen hieromtrent te informeren. 'Wanneer we nu horen, dat Oppenheimer zich terug trekt, wil dat zeggen dat ze onze bevindingen hebben meegenomen en hun eigen huiswerk daarover hebben gemaakt', zegt Jogi.

Hij zegt, dat het niet sluiten van deze lening, totaal geen economische gevolgen zal hebben voor het land. 'Het enige dat hiermee in gevaar komt is de verkiezingscampagne van de NDP', stelt de parlementariër.

Volgens hem hebben we als land genoeg inkomsten waarmee we moeten zien rond te komen. 'Waar zijn de dollars van IAmGold, Staatsolie, onze export? Dit geld wordt niet gebruikt om de productiesector op te bouwen', aldus Jogi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten