woensdag 27 november 2019

Presidenten Desi Bouterse en Xi Jinping tekenen ruim tien samenwerkingsovereenkomsten - Vooral mooie lovende woorden tijdens ontmoeting....

'Taiwan is een onvervreemdbaar deel van het Chinese grondgebied'...

11月27日,国家主席习近平在北京人民大会堂同苏里南总统鲍特瑟会谈。这是习近平和夫人彭丽媛同鲍特瑟总统夫妇合影。 新华社记者 李学仁 摄
'China bereid steun te bieden om Suriname te helpen economie te ontwikkelen en levensonderhoud van zijn mensen te verbeteren'


President Desi Bouterse heeft vandaag, woensdag 27 november 2019, gesprekken gevoerd met de Chinese president Xi Jinping en heeft een ontmoeting gehad met premier Li Keqiang.

  11月27日,国务院总理李克强在北京人民大会堂会见来华进行国事访问的苏里南总统鲍特瑟。 新华社记者 李学仁 摄
De twee partijen hebben diepgaande discussies gevoerd over bilaterale betrekkingen en andere kwesties van gemeenschappelijk belang. Bouterse en zijn delegatie hebben Beijing bezocht en zullen de provincie Zhejiang bezoeken. Dit staat in een gezamenlijke verklaring die beide landen hebben uitgegeven, aldus het Nationaal Informatie Instituut in een uitgebreid persbericht.

De president brengt van 27 tot 30 november een staatsbezoek aan China. Er zijn meer dan tien samenwerkingsovereenkomsten getekend.


Suriname heeft China hartelijk gefeliciteerd met de 70e verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China, en is zeer verheugd over de grote resultaten die zijn geboekt in het ontwikkelingsproces. China sprak zijn waardering uit voor de resultaten die Suriname heeft neergezet bij de nationale ontwikkeling en wenste Suriname meer vooruitgang in zijn economische en sociale ontwikkeling.

De twee staatshoofden zijn het erover eens, dat de aloude traditie van vriendschap tussen China en Suriname een waardevol bezit is voor de twee volkeren. Zij besloten hun relatie te upgraden naar een strategisch samenwerkingsverband in het licht van de versterkte bilaterale betrekkingen op verschillende gebieden. De twee partijen zijn het erover eens, dat alle landen gelijk zijn, ongeacht hun grootte, sterkte of rijkdom. In het nieuwe tijdperk moeten landen vriendschappelijke uitwisselingen ontwikkelen op basis van wederzijds respect, billijkheid en rechtvaardigheid, een win-win-samenwerking.

11月27日,国家主席习近平在北京人民大会堂同苏里南总统鲍特瑟会谈。这是会谈前,习近平在人民大会堂北大厅为鲍特瑟举行欢迎仪式。 新华社记者 庞兴雷 摄
De twee partijen bevestigden opnieuw hun respect voor elkaars onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit, steun voor de onafhankelijke keuze van het ontwikkelingspad dat geschikt is voor hun nationale omstandigheden, en wederzijds begrip en steun voor kwesties betreffende elkaars kernbelangen.

Zij zijn het erover eens dat het volgen van het één-China-principe de gedeelde consensus van de internationale gemeenschap is en de essentiële voorwaarde is voor de politieke basis voor het aangaan en ontwikkelen van de betrekkingen tussen China en Suriname. De Surinaamse regering herhaalde haar standpunt dat de Chinese regering de enige legale regering is die heel China vertegenwoordigt, en dat Taiwan een onvervreemdbaar deel van het Chinese grondgebied is. Suriname heeft zijn steun uitgesproken voor de vreedzame ontwikkeling van relaties en de inspanningen van de Chinese regering om nationale hereniging te bereiken.

De twee partijen kwamen overeen de uitwisselingen op leiderschaps- en andere niveaus te handhaven, uitwisselingen en samenwerking tussen overheidsdiensten, wetgevers, politieke partijen en lokale overheden uit te breiden. Er zal ten volle gebruik gemaakt worden van bestaande intergouvernementele mechanismen, de uitwisselingen op alle niveaus van sociale organisaties, ondernemingen, financiële instellingen, media, academische instellingen en lokale entiteiten, verbeteren van wederzijds begrip en het politieke vertrouwen en bevorderen de uitwisseling van mensen door de invoering van faciliteringsbeleid.

11月27日,国家主席习近平在北京人民大会堂同苏里南总统鲍特瑟会谈。这是会谈前,习近平在人民大会堂北大厅为鲍特瑟举行欢迎仪式。 新华社记者 岳月伟 摄

Suriname is lovend over het One Belt and Road Initiative van de Chinese zijde, en erkent dat het initiatief aansluit bij de praktische behoeften van ontwikkelingslanden en belangrijke kansen biedt voor de ontwikkeling van Suriname en andere Latijns-Amerikaanse en Caribische landen. Op basis van het memorandum van overeenstemming over het gezamenlijk promoten van het One Belt and Road Initiative, ondertekend door de twee regeringen in 2018, kwamen de twee partijen overeen om hun relatie om te zetten in voordelen in all-round samenwerking. De twee partijen ondertekenden een samenwerkingsplan voor het gezamenlijk promoten van het One Belt and Road Initiative.

De Chinese zijde verklaarde bereid te zijn om de solidariteit en samenwerking met Suriname verder te versterken en steun te bieden binnen zijn vermogen om Suriname te helpen zijn economie te ontwikkelen en het levensonderhoud van zijn mensen te verbeteren. Suriname sprak zijn waardering uit over China voor zijn langdurige hulp en erkende de belangrijke rol die de hulp van China speelt bij het bevorderen van de economische en sociale ontwikkeling van Suriname, die door het Surinaamse volk van harte werd verwelkomd.

De twee partijen zijn het erover eens dat het aanknopen en ontwikkelen van betrekkingen tussen China en Suriname tot doel heeft gedeelde ontwikkeling te bevorderen en voordelen voor de twee volkeren te bieden.

De twee partijen kwamen overeen de samenwerking op gebieden als landbouw, wetenschap, onderwijs, cultuur, sport en armoedebestrijding te intensiveren, de vriendschap en het wederzijds begrip tussen de twee volkeren te vergroten en gemeenschappelijke ontwikkeling te realiseren. De Chinese overheid stimuleert meer concurrerende en gerenommeerde Chinese bedrijven om te investeren en zaken te doen in Suriname, en verwelkomt een groeiende export van Suriname naar China. Als goedgekeurde bestemming voor Chinese reisgroepen verwelkomt Suriname het bezoek van meer Chinese toeristen.

De twee landen zijn het erover eens, dat de wereld grote transformatie, veranderingen en aanpassingen doormaakt, terwijl vrede en ontwikkeling nog steeds de hoofdthema's van het tijdperk zijn en dat landen steeds meer onderling verbonden en onderling afhankelijk zijn. China en Suriname hebben zich ertoe verbonden een voorbeeld te stellen voor de samenwerking tussen landen van verschillende grootte en nationale omstandigheden.

Beide partijen zijn overeengekomen de democratie en internationale betrekkingen te bevorderen, en gaven uiting aan hun bereidheid om geschillen te beslechten door dialoog, verschillen te overbruggen door overleg, een open wereldeconomie op te bouwen, handels- en investeringsliberalisering en -facilitering te vergemakkelijken. Zij verzetten zich tegen handelsprotectionisme in alle vormen, steun aan de multilateraal handelssysteem en werken samen om de economische globalisering opener, inclusief, evenwichtiger en voordeliger voor iedereen te maken.

De twee ministeries van Buitenlandse Zaken zullen indien nodig overleg plegen over de internationale situatie, bilaterale betrekkingen en aangelegenheden van gemeenschappelijk belang op een door beide partijen overeengekomen tijdstip.

Beide partijen vinden dat één van de prioriteiten van de hervorming van de VN-Veiligheidsraad het vergroten van de vertegenwoordiging en stem van ontwikkelingslanden moet zijn. Er moet een afdoende oplossing worden gevonden en een zo breed mogelijk akkoord moet worden bereikt via overleg en consensus, om ervoor te zorgen dat de hervorming de langetermijnbelangen dient van de VN en de gemeenschappelijke belangen van alle lidstaten.Zij zullen de coördinatie in het kader van de VN en andere internationale organisaties en multilaterale mechanismen versterken, gezamenlijk de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling bevorderen en de Zuid-Zuidsamenwerking verdiepen.

China prees de constructieve rol van Suriname in internationale en regionale aangelegenheden. Suriname zal actief deelnemen aan het China-CELAC-forum om de algehele samenwerking tussen China en Latijns-Amerikaanse en Caribische landen te bevorderen. Het zal nieuwe bijdragen leveren aan het uitgebreide en coöperatieve partnerschap met gelijkheid, wederzijds voordeel en gemeenschappelijke ontwikkeling tussen China en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in een nieuw tijdperk. Beide partijen kwamen overeen gezamenlijk een succesvol China-Caribisch Forum voor handel en economische samenwerking te houden.

De twee staatshoofden waren getuige van de ondertekening van meer dan tien documenten op het gebied van het One Belt and Road Initiative, praktische samenwerking, justitiële bijstand, landbouwtechnologie en infrastructuurontwikkeling. De twee partijen zullen nauwgezet de consensus van de Chinese en Surinaamse leiders implementeren en werken aan voortdurende vooruitgang in relevante samenwerkingsprogramma's.

De twee partijen waren het erover eens dat dit bezoek van president Bouterse aan China van groot belang is voor het bevorderen van de langdurige, gestage en duurzame ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Suriname. President Xi Jinping feliciteerde president Bouterse met zijn succesvolle staatsbezoek aan China. President Bouterse uitte zijn waardering voor president Xi Jinping en de Chinese regering en de mensen voor hun warme gastvrijheid.

Ter informatie: 

De Chinese overheid onderdrukt met een zorgvuldig uitgedacht plan op systematische wijze Oeigoeren (Uyghur) in de noordwestelijke autonome regio Xinjiang. Dat blijkt uit 403 pagina's aan interne overheidsdocumenten, die zijn gelekt naar de Amerikaanse krant The New York Times van 16 november 2019.

Volgens de krant is het een van de grootste lekken vanuit het communistische land in decennia. In de documenten zit onder meer een handboek voor overheidspersoneel, waarin wordt uitgelegd hoe ze moeten antwoorden op vragen van familieleden van Oeigoeren die plots zijn gedeporteerd naar een detentiekamp.

'Ze zijn in een trainingsschool van de overheid', moet een ambtenaar bijvoorbeeld zeggen tegen een student als hij bij thuiskomst een leeg huis aantreft. Verder moet hij benadrukken dat zijn familieleden niet in gevangenschap leven, maar dat het gedrag van de student wel invloed kan hebben op hoe lang ze wegblijven.


Volgens experts zitten ruim een miljoen Oeigoeren vast in detentiekampen. Peking ontkende lange tijd het bestaan van de kampen voor de islamitische etnische minderheid, maar onder andere door satellietbeelden was dat niet langer vol te houden. 

China spreekt daarom tegenwoordig van 'vrijwillige herscholingskampen', waar terrorisme wordt bestreden. De Chinese overheid ontkent de inhoud van de gelekte documenten en spreekt over fake news.
Volgens mensenrechtenorganisaties worden de Oeigoeren in de kampen gehersenspoeld en gemarteld, niet zelden met de dood tot gevolg.


Uit de gelekte documenten van The New York Times blijkt, dat China in 2014 een systematisch onderdrukkingsplan opzette, nadat Oeigoerse militanten bij een aanslag 31 mensen doodstaken bij een treinstation in de stad Kunming. President Xi zou toen in een interne toespraak hebben gezegd dat er 'geen genade' getoond mocht worden en "alle middelen van de dictatuur" ingezet moesten worden.

Vanwege zorgen over het toenemende aantal terreuraanslagen in de rest van de wereld en een nieuwe, ijverige regiobaas in Xinjiang groeiden de interneringskampen. Die hardere koers leidde alleen ook tot onvrede binnen de Communistische Partij, wat uiteindelijk mogelijk heeft geleid tot het lekken van de documenten.

De Oeigoeren zijn een moslimminderheid in China, met Turkse achtergrond. Ze wonen voornamelijk in de westelijke provincie Xinjiang. Het is een van de grootste minderheden in de Volksrepubliek China. De Oeigoeren zijn met bijna elf miljoen. De Volksrepubliek China telt in totaal iets minder dan 1,4 miljard inwoners. De Oeigoerse minderheid wordt al jaren onderdrukt in China, en in 2013 waren er enkele dodelijke aanvallen gepleegd door de Oeigoeren.

(Suriname Mirror/NII/Starnieuws/News.cn/YouTube/NOS/MO.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten