woensdag 27 november 2019

Committee to Protect Journalists veroordeelt moord op Hondurese tv-presentator

José Arita buiten supermarkt in Puerto Cortés door twee man onder vuur genomen


Het Committee to Protect Journalists veroordeelde woensdag 27 november 2019 de moord op tv-presentator José Arita in Noord-Honduras en drong er bij de autoriteiten op aan een geloofwaardig en uitvoerig onderzoek naar de moord in te stellen en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen. 

Op maandag 25 november schoten twee niet-geïdentificeerde personen Arita buiten een supermarkt in de stad Puerto Cortés, kort nadat hij klaar was met het uitzenden van zijn show in de nabijgelegen kantoren van Puerto Visión, het plaatselijke televisiestation waar hij werkte, volgens Marlon Lagos, hoofd van strafrechtelijke onderzoeken in de regio.


Arita was de gastheer van 'La Hora de la Verdad' (Het uur van de waarheid), een nachtelijke show op het station, volgens de Hondurese krant El Heraldo.

'De moord op tv-presentator José Arita is een grimmige herinnering aan de dodelijke gevolgen van het niet-optreden van autoriteiten bij het aanpakken van straffeloosheid in Honduras', zei CPJ Midden- en Zuid-Amerika programmacoördinator Natalie Southwick in New York. 'De Hondurese regering moet serieuze maatregelen nemen om de moordenaars van Arita voor het gerecht te brengen en een einde te maken aan het dodelijke geweld tegen degenen die proberen hun medeburgers op de hoogte te houden.'


Arita organiseerde 'La Hora de la Verdad', een late-night commentarenhow waarin hij de lokale politiek in Puerto Cortés, een stad aan de Caribische kust van Honduras, besprak volgens een journalist die Arita kende en die met CPJ sprak op voorwaarde van anonimiteit, onder verwijzing naar veiligheidsproblemen.

Arita was kritisch over lokale oppositiepolitici in zijn uitzendingen, zei de journalist. In zijn laatste uitzending sprak Arita over een liefdadigheidsproject en zei dat hij de volgende dag een advocaat zou uitnodigen voor de show om te spreken over een nieuw strafwetboek, dat Arita zei 'helpt alleen criminelen', aldus de vrijheid van meningsuiting organisatie C-Libre.


Arita werkte ook als een aannemer, het installeren van elektriciteitsnetten in arme buurten, volgens de journalist die met CPJ sprak op voorwaarde van anonimiteit. De journalist vertelde CPJ ,dat Arita nooit had gezegd dat hij bedreigingen ontving en in de stad bekend stond om zijn betrokkenheid bij liefdadigheidsprojecten.

Lagos, de ambtenaar die verantwoordelijk is voor het onderzoek, vertelde CPJ woensdag, dat de politie twee onderzoekslijnen heeft. Lagos voegde eraan toe: 'Voorlopig verwerpen we de mogelijkheid niet, dat zijn moord verband hield met het werk dat hij als journalist deed.'

Sinds 1992 zijn volgens CPJ-onderzoek minstens zes journalisten vermoord in Honduras in directe relatie tot hun werk. CPJ onderzoekt meer dan 20 andere gevallen, Arita niet inbegrepen, om te bepalen of journalistiek een drijfveer was in de moord.


(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/Twitter/El Heraldo/La Prensa)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten