woensdag 27 november 2019

In 2019 zijn zes Nederlandse militairen op Curaçao gepakt met drugs

(Bron foto: Defensie)
Ministers van Defensie en Justitie en Veiligheid beantwoorden vragen Tweede Kamerlid Van Dam, CDA


In 2019 zijn tot dusver zes Nederlandse militairen op Curaçao gepakt met drugs en teruggestuurd naar Nederland. Dat melden de ministers van Defensie, Ank Bijleveld, en van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus. Zij treden niet in details over de hoeveelheden drugs waarmee de militairen zijn gepakt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 27 november 2019.

Bijleveld en Grapperhaus beantwoordden gisteren vragen van CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam (zie hieronder) naar aanleiding van de vondst van elf kilo cocaïne aan boord van marineschip Zr.Ms. Johan de Witt eind september op Curaçao.

Bij terugkomst van het schip in Den Helder eind oktober werd nog eens zo’n hoeveelheid drugs gevonden, maar dat was ten tijde van het stellen van de vragen (27 september) nog niet bekend.



Bijleveld en Grapperhaus bevestigen nog eens, dat er een zero tolerance-beleid is. Dat betekent dat bij een drugsvondst, ook als het gaat om drugsbezit voor eigen gebruik, ontslag volgt. Dat het probleem onder de militairen op Curaçao groter wordt ontkennen zij, er is althans nog geen aanleiding om de aanpak te intensiveren.

Zij houden wel een slag om de arm, dat de inzet van de Koninklijke Marechaussee ‘anders ingericht’ kan worden als strafrechtelijk onderzoek daartoe aanleiding geeft.

Op dit moment lopen er nog twee onderzoeken.

Volgens een overzicht van ontdekte drugs op de marinebases van Curaçao en Aruba gaat het daar om incidenten. Jaarlijks worden er een of twee keer ‘gebruikershoeveelheden’ aan cannabis, cocaïne of xtc aangetroffen, in totaal acht keer sinds 2015. Het gaat dan om minder dan een gram of een xtc-pil. Afgezien van de vondsten op de Johan de Witt zijn er op marineschepen de afgelopen vijf jaar geen vondsten gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten