woensdag 27 november 2019

Munduruku-inheemsen hekelen illegale goudwinning in Brazilië

Munduruku zweren niet te stoppen met vechten totdat problemen zijn opgelost

Munduruku protesteren voor het ministerie van Justitie in Brazilië, 2018 (Bron foto: © Marcelo Camargo/Agência Brasil)
'Dit vuile water brengt dood en ziekte bij onze mensen en onze vissen zitten vol met kwik'


Leiders en vertegenwoordigers van de Munduruku-stam hebben de aanwezigheid van goudzoekers aan de kaak gesteld, die illegaal op hun grondgebied in het Braziliaanse Amazonegebied opereren, en zweren dat ze niet zullen stoppen met vechten totdat hun problemen zijn opgelost. 

Het gebied rond de Tapajós-rivier is de thuisbasis van vele Munduruku-gemeenschappen. Het is een van de zwaarst binnengevallen inheemse gebieden en wordt al enkele jaren door goudzoekers aangevallen. De stam is boos en bezorgd over de toenemende sociale en milieueffecten van de invasie.

Zwaaiend met een fles troebel water van de Tapajos zei Alessandra Munduruku 21 november 2019 in de hoofdstad Brasília: 'Dit vuile water brengt dood en ziekte bij onze mensen en onze vissen zitten vol met kwik.'

Vorige maand blokkeerde de Munduruku een van de wegen in de regio om te protesteren tegen de goudzoekersinvasie en verschillende verklaringen (zie hieronder) aan de pariwat (niet-inheemse volkeren) vrijgegeven:

'Je vernietigt onze heilige plaatsen en verstoort onze geestenwereld. Dit brengt ziekten en dood voor onze mensen. We zullen deze vernietiging niet meer accepteren ... Goudwinning verdeelt onze mensen, introduceert nieuwe ziekten en besmet onze mensen met kwik. Mijnbouw brengt drugs, alcohol, wapens en prostitutie. En hebzucht.'



Munduruku-kinderen hebben naar verluidt een ontwikkelingsstoornis door hoge hoeveelheden kwik in hun lichaam. De blijvende gevolgen van kwikverontreiniging bij inheemse volkeren en het onderwaterleven vormen een punt van grote zorg.

Een studie over kwikverontreiniging in Brazilië, gepresenteerd in juni, schat dat er tussen 18,5 en 221,5 ton kwik in verschillende regio's van het land is.

Munduruku-organisaties eisen dat alle goudzoekers worden uitgezet en hebben de pogingen van de huidige regering om mijnbouw in inheemse gebieden te legaliseren, aan de kaak gesteld. President Jair Bolsonaro heeft vaak zijn steun uitgesproken voor goudmijnwerkers en wil een wetsvoorstel goedkeuren om  mijnbouw in inheemse gebieden te legaliseren, ondanks de brede tegenstand van inheemse volkeren. Als de Mijnbouwwet wordt goedgekeurd door het Congres, zullen 177 inheemse gebieden direct worden getroffen, inclusief de landen van ten minste zes ongecontacteerde stammen, de meest kwetsbare mensen op de planeet.

Het Yanomami-grondgebied, dat zwaar wordt binnengevallen door illegale goudzoekers, zal een van de meest getroffen gebieden zijn, aangezien het onderworpen is aan 678 mijnbouwverzoeken, meer dan enig ander inheems grondgebied.

De Munduruku, wiens naam het 'vuur mierenvolk' betekent, is een Amazone-stam van 14.000 mensen. Ze cultiveren maniok en andere wortelgroenten, bananen en ananassen in bostuinen en jagen, vissen en verzamelen een grote verscheidenheid aan fruit en noten.

(Suriname Mirror/Survival International/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten