woensdag 27 november 2019

‘Baanbrekend vonnis’ tegen voormalige bestuursleden Stichting Buro Ziektekostenvoorziening, Curaçao

Veroordeeld tot hoofdelijke aansprakelijkheid: 4,4 miljoen 


Alle (ex-)bestuurders en (ex-)commissarissen van overheidsgerelateerde entiteiten - overheids-nv’s en overheidsstichtingen - zijn extra gewaarschuwd. Er ligt sinds deze week een ‘baanbrekend vonnis’ tegen twee voormalige bestuursleden van Stichting Buro Ziektekostenvoorziening (in liquidatie) die hen pijn doet, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 27 november 2019.

In een zaak van deze stichting - ook bekend van de ‘Mondkapjesaffaire’, waarin oud-minister Jacinta Constancia (MFK) in eerste aanleg strafrechtelijk is veroordeeld - tegen twee voormalige bestuursleden, moeten laatstgenoemden ruim 4,4 miljoen gulden betalen, vermeerderd met wettelijke rente plus proceskosten van de stichting van bijna 21.000 gulden.

Het gaat hier om de oud-voorzitter Alli Abdala en ex-secretaris Milton Yarzagaray. Zij waren samen met de toenmalige advocaat Marius Römer en Ivan Asjes op 4 mei 2011 tot het bestuur van BZV toegetreden en hun bestuurstermijn eindigde exact twee jaar later op 4 mei 2013. De stichting heeft tegen Abdala en Yarzagaray verschillende aangiftes gedaan vanwege vermoedens van financiële onregelmatigheden.

En in de civiele procedure werd wegens toerekenbaar tekortschieten in het vervullen van hun bestuursfuncties, het zich schuldig maken aan wanbeheer, hoofdelijke aansprakelijkheid voor de door hen veroorzaakte schade een vergoeding gevorderd van ruim 7 miljoen.

In een uitgebreid vonnis komt het gerecht tot het oordeel dat daarvan dus ruim 4,4 miljoen wordt toegewezen. Het vonnis luidt dat Abdala en Yarzagaray ‘hoofdelijk zijn veroordeeld tot betaling’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten