woensdag 27 november 2019

Meer dan 3.000 vrouwen marcheren in Mexico-Stad tegen geweld: 'Niet meer femicide'

Ruim 2.500 vrouwelijke politieagenten ingezet om de orde te handhaven...

Vrouwen eisen, dat regering einde maakt aan geweld tegen vrouwen en gedwongen verdwijningen


Meer dan 3.000 vrouwen marcheerden maandag 25 november 2019 in Mexico-Stad om de Internationale Dag van uitbanning van geweld tegen vrouwen te herdenken en te protesteren tegen het hoge niveau van gendergerelateerd geweld. Hoewel de meerderheid van de demonstranten vreedzaam marcheerde, brak een kleine groep in zwart met gezichtsmaskers op ramen, vernielde bushaltes, stichtte brande en vernielde historische monumenten met graffiti. 

Het protest begon rond vijf uur 's middags in de buurt van het Ángel de la Independencia aan de Paseo de la Reformastraat in Mexico-Stad, dat in augustus door een vergelijkbaar vrouwenprotest werd vernield.


Hoewel de autoriteiten vóór de mars veel monumenten in plastic hadden ingepakt, gebruikten demonstranten messen en vuur om het plastic te verwijderen en te beschilderen met graffiti.

Buiten het Nationaal Paleis hebben verschillende vrouwenrechtenorganisaties hun eisen geuit, dat de regering een einde maakt aan geweld tegen vrouwen en gedwongen verdwijningen. 'Geen femicide meer! Niet meer! We willen leven. Een leven waarin het recht om beslissingen te nemen voor onze eigen lichamen door geen enkel dogma in twijfel wordt getrokken.

'Vandaag verheffen we een boze stem, omdat we veilige abortus willen. We bevinden ons in een tijd van nood, de vijanden zijn sterk, ze zijn veel, ze zijn overal. We hebben een pact tussen vrouwen nodig om samen te zijn. . . We zitten in een oorlogstijd. . . en we willen levend, vrij en samen zijn.'

De moeder van een slachtoffer van femicide vertelde hoe haar partner, José Ramón, haar dochter vermoordde en dagenlang haar lichaam bewaarde voordat ze werd ontdekt.

Meer dan 2.500 vrouwelijke politieagenten werden ingezet om de orde te handhaven en historische monumenten en gebouwen te beschermen tijdens het protest. 'We zijn politieagenten en we elimineren geweld!' Ze zongen terwijl ze probeerden de demonstranten af ​​te weren door brandblussers op hen af ​​te schieten.



Hoewel er geen arrestaties werden uitgevoerd, greep de politie wel een aantal hamers, houten hamers, messen en andere voorwerpen die werden gebruikt om openbaar eigendom te vernielen. Een groep van 2.000 vrouwelijke vrijwilligers in witte shirts, bedoeld om vrede te vertegenwoordigen, sloot zich aan bij de inspanningen van de politie om de demonstranten te kalmeren, maar ze trokken zich terug toen het vandalisme begon. Ondanks confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen raakten slechts twee mensen gewond tijdens het protest, een demonstrant en een verslaggever.

(Suriname Mirror/Mexico News Daily/MercoPress/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten