woensdag 27 november 2019

Aantal vrouwen in Braziliaanse gevangenissen stijgt snel

(Bron foto: GTCN)
Aantal gedetineerde vrouwen van 2000-2016 gestegen van zo'n 5.600 naar meer dan 42.000


Het aantal vrouwen in Braziliaanse gevangenissen is de afgelopen twintig jaar enorm gestegen. De gegevens plaatsen Brazilië ook achter alleen de Verenigde Staten en Thailand in zijn arrestatiegraad van vrouwen. 

Overheidsgegevens tonen aan, dat het aantal gedetineerde vrouwen in Brazilië tussen 2000 en 2016 meer dan zesvoudig is gestegen, van ongeveer 5.600 gedetineerden naar meer dan 42.000.

Het merendeel, meer dan 60%, zit vast voor drugshandel.

Er zijn veel verschillen tussen gevangenissen voor mannen en voor vrouwen. Er is bijvoorbeeld veel minder geweld in de gevangenissen van vrouwen.


Er zijn echter enkele zeer specifieke kwesties die moeten worden aangepakt in een vrouwengevangenis. Veel penitentiaire inrichtingen hebben speciale vleugels waar moeders die borstvoeding geven tot zes maanden bij hun baby's kunnen blijven. Maar bevallingslessen, gegeven door de organisatie Ponto de Luz, inde gevangenis zijn zeldzaam.

Het is voor experts niet precies duidelijk wat er achter het stijgende aantal gedetineerde vrouwen zit, of er zich meer tot criminaliteit wenden of dat de politie gewoon meer arrestaties uitvoert. Maar wat wèl duidelijk is, zijn de nieuwe uitdagingen die ze hebben gebracht voor het strafsysteem van Brazilië.

(Suriname Mirror/CGTN/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten