woensdag 27 november 2019

Argentijnse priesters veroordeeld voor seksueel misbruik dove schoolkinderen

Pater Nicola Corradi, 83, en Horacio Corbacho (59) 42 en 45 jaar cel in

 - Tuinman op dovenschool, Armando Gomez Bravo, veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf

- 'Het onderwerp seksueel misbruik is taboe voor de katholieke kerk in Argentinië'


Een Argentijnse rechtbank heeft maandag 25 november 2019 een paar priesters veroordeeld voor seksueel misbruik van minderjarigen in een zaak inzake misbruik van 10 kinderen in de zorg van een katholieke dovenschool. 

De rechtbank in de provincie Mendoza veroordeelde pater Nicola Corradi, 83, Italiaans staatsburger en directeur van het Antonio Provolo Instituut voor Dove en Slechthorende kinderen, en Horacio Corbacho, 59, tot gevangenisstraffen van respectievelijk 42 en 45 jaar.

Een tuinman op de school, Armando Gomez Bravo, werd ook veroordeeld en veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf.



De zaak Provolo was een schandaal voor Argentinië, de thuisbasis van paus Franciscus, toen de details naar voren kwamen van misdaden tegen kinderen die wonen en studeren in het instituut in Lujan de Cuyo, een gemeenschap van wijngaarden in de uitlopers van het Andesgebergte.

Pater Corradi werd beschuldigd van het misbruiken van kinderen in het Provolo-instituut in Verona, Italië, maar werd overgebracht naar een van zijn scholen in La Plata, Argentinië, waar hij werd beschuldigd van het lastigvallen van dove kinderen, en vervolgens Mendoza. Slachtoffers getuigden volgens lokale persberichten tussen 2005 en 2016 op de nu gesloten school.


Kerkfunctionarissen hoorden voor het eerst van beschuldigingen van seksueel misbruik op de school in 2014, maar verzuimden tot 2017 actie te ondernemen, volgens een onderzoek van The Washington Post.

Het aartsbisdom van Mendoza zei in een verklaring: ‘Als kerk willen we opnieuw onze solidariteit overbrengen aan de slachtoffers en hun families, die ... de meest afwijkende behandeling hebben ondergaan. Wat deze personen met elkaar heeft verbonden, heeft de hele Mendoza-samenleving ontsteld.' De verklaring ging verder: ‘Samen met de samenleving voelen we ons uitgedaagd om te blijven werken, zodat deze situaties zich nooit herhalen. De pijn van de slachtoffers en hun families is ook onze pijn. Daarom herbevestigen we dringend onze inzet voor preventie, transparantie, waarheid en rechtvaardigheid om de bescherming van minderjarigen en volwassenen in kwetsbare situaties te garanderen.'


De Provolo-zaak onderstreepte opnieuw de perceptie van passiviteit in Argentinië over seksueel misbruik door geestelijken.

'Het onderwerp seksueel misbruik is taboe voor de katholieke kerk in Argentinië', zei Jose Maria Poirier, redacteur van het katholieke tijdschrift Criterio in Buenos Aires. 'Ze weten niet hoe ze ermee moeten omgaan.'

Ondertussen werd van bisschop Gustavo Zanchetta, die in hetzelfde Vaticaanse pension als paus Franciscus woonde, verwacht terug te reizen naar de Noord-Argentijnse provincie Salta en zich vóór de uiterste datum van 28 november voor de rechtbank te presenteren. Bisschop Zanchetta, formeel hoofd van het bisdom Oran, is beschuldigd van 'verergerd voortdurend seksueel misbruik' van twee voormalige seminaristen, samen met het bedriegen van de regering.

Bisschop Zanchetta heeft de aanklacht ontkend, maar werkt samen met gerechtelijke autoriteiten.

(Suriname Mirror/The Catholic Universe/Twitter/The Buenos Aires Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten