woensdag 27 november 2019

CBB-directeur: 'Dit is grove misleiding, dit is opruiend'

Dennis Menso: 'CBB wordt moedwillig beschuldigd van vervalsing'

'Geen sprake van grote groepen buitenlanders voor 2020-verkiezingen ten gunste van NDP'


'Dit is grove misleiding', zegt Dennis Menso, directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), vandaag, woensdag 27 november 2019, in de Ware Tijd, in reactie op beweringen dat grote groepen buitenlanders het land worden binnengebracht om hen te laten deelnemen aan de verkiezingen in mei 2020 om de uitkomst te beïnvloeden ten gunste van de NDP. 'Dit is opruiend.'

Het zou gaan om Venezolanen, Haïtianen en Cubanen. Volgens de directeur wordt bewust onrust veroorzaakt. Hij zegt, dat de Venezolanen al een hele poos in het land zijn, omdat ze op de vlucht zijn door de crisis in hun thuisland. Hij ontkent de geruchten, dat de 'nieuwe' buitenlanders al in het bezit zijn van een e-ID waarmee ze hun stem zouden kunnen uitbrengen. 'Zij die een e-ID hebben, behoren tot de groep die al lang Surinamer is en bewust Surinamer is geworden en voor wie het naturalisatieproces reeds achter de rug is', zegt Menso.

Hij spreekt van het moedwillig beschuldigen van CBB van vervalsing.

'Wij organiseren transparante verkiezingen. Het is de geruchtenmachine die de verkiezingen wil torpederen.' Menso verzekert dat hij als directeur niet zal toestaan dat vervalst wordt. 'Wij ontkennen de beschuldiging met klem en veroordelen deze berichten.' Hij noemt degenen die ze verspreiden 'kwaadwillig'.

Over het naturalisatieproces zegt hij: 'Er gaat een proces aan vooraf. Er zijn wel uitzonderingen waarbij personen versneld worden genaturaliseerd. Vooral zij die komen om te werken.' Als voorbeeld noemt hij de Cubaanse artsen. De overige buitenlanders moeten het normale proces doorlopen.

De directeur van Binnenlandse Zaken, Putridewi Amatsoemarto, zegt dat het proces van naturalisatie en verblijf de verantwoordelijkheid is van het ministerie van Justitie en Politie. Indien dit proces is doorlopen moet de burger die is genaturaliseerd zich aanmelden bij CBB voor registratie. Een ID-kaart krijg je pas als je in het bestand voorkomt. Ook hier is er controle of je voorkomt in het bestand van CBB. Net als Menso weerspreekt ook Amatsoemarto de berichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten