woensdag 27 november 2019

Chileense president wil troepen de straat om openbare infrastructuur te verdedigen'

(Bron foto: Twitter)
Sebastian Pinera wil transmissielijnen, elektrische centrales, luchthavens, ziekenhuizen beschermen

Human Rights Watch: 'Politie heeft demonstranten op brute wijze geslagen, traangaspatronen rechtstreeks op ze geschoten en enkele met officiële voertuigen of motorfietsen overreden'....


De Chileense president Sebastian Pinera zond dinsdag 26 november 2019 een wetsvoorstel naar het Congres om het leger toe te staan ​​transmissielijnen, elektrische centrales, luchthavens, ziekenhuizen en andere openbare infrastructuur te beschermen om 'basisdiensten' te verzekeren. Dat deed hij nadat een mensenrechtenorganisatie 'ernstige' schendingen door veiligheidstroepen meldde gedurende vijf weken van rellen in een van de rijkste landen van Zuid-Amerika. 

De voortdurende protesten in Chili over ongelijkheid en fragmentarische sociale voorzieningen hebben tenminste 26 doden gekost en meer dan 13.000 gewonden onder de politie en burgers. Ze hebben ook het openbaarvervoersysteem van de hoofdstad ontregeld en miljarden verliezen veroorzaakt voor particuliere bedrijven.


Hij zei dat zijn verzoek 'de politie zou bevrijden... om de veiligheid van onze burgers te beschermen.'

Pinera's aankondiging kwam kort nadat de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport zei, dat de politie demonstranten op brute wijze had geslagen, traangaspatronen rechtstreeks op hen had geschoten en enkele met officiële voertuigen of motorfietsen had overreden.


'Er zijn honderden verontrustende berichten over buitensporig geweld op straat en misbruik van gevangenen', zei José Miguel Vivanco, directeur van de divisie Americas van Human Rights Watch, na een ontmoeting met Pinera op dinsdag.


De groep stopte kort met te beweren dat de misstanden systematisch waren geweest, maar haar conclusies kwamen overeen met een rapport vorige week van Amnesty International over de ernst van veel overtredingen. Meer dan 200 Chilenen hebben ernstige oogletsels opgelopen tijdens botsingen met de politie met rubberen kogels.

Zowel Human Rights Watch als Amnesty International hebben een onmiddellijke herziening van politieprotocollen en verantwoordingsmaatregelen aanbevolen om de toenemende beschuldigingen van misbruik aan te pakken. Human Rights Watch zei, dat hoewel hoge politiefunctionarissen zijn onderzoekers hadden verteld over het potentiële 'hoge risico' van het afvuren van rubberkogels in crowd control-situaties, 'politiecommandanten dat risico niet naar de achterban lijken te hebben gebracht'. Officieren van het geïnterviewde team suggereerden, dat de kogels niet in kleding konden doordringen, zelfs niet van dichtbij, en categoriseerden het risico dat ze ernstig oogletsel veroorzaakten als 'onmogelijk'.


Politie en militaire ambtenaren hebben gezegd, dat gevallen van vermeend misbruik worden onderzocht door civiele rechtbanken. Aanklagers zeiden dinsdag dat ze 2.670 klachten over misbruik door veiligheidstroepen bestudeerden, waarvan 2.052 tegen de politie.

De regering zei ondertussen, dat ze politie-generaal Mario Rozas had gevraagd om een ​​rapport samen te stellen om te reageren op beweringen, dat zijn officieren de protocollen over het gebruik van geweld niet hadden gevolgd. 'Dit rapport moet voorstellen bevatten met corrigerende maatregelen ... en moet binnen een week worden opgeleverd', aldus Lorena Recabarren, de onderminister van mensenrechten van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten