donderdag 31 oktober 2019

Protest bij Assemblee tegen wijziging van de Wet op de Staatsschuld

Etnel (NPS): 'Het moet niet bij een petitie blijven, er moet nu strijd geleverd worden'


'Uiteindelijk moeten wij de regering ten val brengen. Dat kan je niet alleen doen met protestacties. Je zult andere strategieën moeten bepalen', zegt Patricia Etnel van de NPS. Ze heeft gisteravond in Theater Unique aan het overleg deelgenomen in verband met een protestactie vandaag, donderdag 31 oktober 2019, bij De Nationale Assemblee (DNA) in verband met de omstreden wijziging van de Wet op de Staatsschuld, zo bericht de Ware Tijd.

Op de vraag waarom een regering naar huis sturen als er over zes maanden verkiezingen zijn, reageert Etnel dat er naartoe gewerkt moet worden om binnen deze periode de regering weg te krijgen. De vakorganisaties moeten volgens haar stemadvies geven, waarbij duidelijk gesteld moet worden dat men niet op de NDP moet stemmen.


Etnel: 'Voor de eerste stap is dit wel goed om met de besturen te komen.' Echter, de politica vindt dat het niet bij een petitie moet blijven. 'Een petitie is goed, maar die wordt niet direct behandeld. Ik vind dat er nu strijd geleverd moet worden. Dat moet met een strategie gebeuren. Dat kan je niet in zo'n grote setting bepalen. Er moet naar een kleine setting gekeken worden hoe wij de strijd zullen voeren.'

Oppositiepartijen in DNA en buiten parlementaire partijen waren aanwezig. Er waren afgevaardigden van de ABOP, De Nieuwe Leeuw, DOE, PRO, Pertjajah Luhur en VHP. Daarnaast waren de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS) en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) vertegenwoordigd.

Er is gesproken over de te nemen stappen in verband met het voornemen van DNA om de wet op de Staatsschuld aan te passen. Deel­nemers aan de vergadering woensdagavond zien echter niets in protesteren bij DNA. Ze willen keiharde acties.

Marinus Cambiel, bestuurslid van de ABOP, noemt zijn partij militant. 'Zonder strijd geen kroon. Als we iets beginnen moet het volbracht worden. We zullen niet zomaar een petitie indienen. Wat bereik je daarmee? Deze regering gebruikt haar macht voor eigen gewin.' Cambiel vindt dat er eerst onderling afspraken moeten worden gemaakt alvorens stappen te ondernemen. 'Wij gaan niet mobiliseren. Wie wil mag meedoen, maar we gaan de petitie wel ondersteunen.'

Volgens Etnel heeft de NPS haar mensen opgeroepen om vandaag bij DNA te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten