donderdag 31 oktober 2019

Ministerie van Volksgezondheid neemt overgebleven personeelsleden RCR Zorghotel in dienst

Personeel kan ook bij AZP of ‘s Lands Hospitaal worden ondergebracht


De overgebleven personeelsleden van het RCR Zorghotel zullen toch in dienst genomen worden bij het ministerie van Volksgezondheid en eventueel bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) of ‘s Lands Hospitaal worden ondergebracht. Dat gebeurt op verzoek van de vakbond, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 31 oktober 2019.

Het Zorghotel heeft onlangs groen licht van het ministerie van Arbeid gekregen om onder voorwaarden de medewerkers te ontslaan. Het gaat om zestien personen, van wie één medewerker al in dienst is van de overheid. 'Hij was chauffeur bij het Zorghotel en werkt nu in dezelfde functie op het ministerie', zegt Armand Zunder, voorzitter van de Algemene Werknemersbond.

Zunder heeft de kwestie maandag besproken met minister Antoine Elias van Volksgezondheid. 'Hij heeft me gezegd, dat de documenten van de mensen zijn verstuurd naar de instantie die met hen akkoord moet gaan om ze in dienst te nemen.' Hij wil dat de mensen spoedig een nieuwe baan krijgen. 'Met een baan is het inkomen gegarandeerd, andersom kan dat niet', zegt de voorzitter.

De minister bevestigt, dat het personeel van het Zorghotel in dienst komt van het ministerie of de overheidsziekenhuizen. Dat besluit heeft het departement genomen uit humanitaire overwegingen.

De medewerkers hebben eind februari de bond ingeschakeld toen zij massaal werden opgeroepen om ontslagbrieven te tekenen. De regering heeft het hotel begin februari gekocht op de veiling. Elias heeft toen de bond meegedeeld, dat niemand ontslagen zou worden. Eigenaar-directeur Redjinder Thakoersingh heeft vervolgens met succes in augustus de veiling van zijn onroerende goederen aangevochten in een kort geding.

'De Staat heeft sinds toen zijn handen afgehouden van de zaak, maar wij hebben toch een beroep op de overheid gedaan om de mensen niet in de steek te laten', aldus Zunder. Hij heeft vernomen, dat de leiding van het Zorghotel akkoord is gegaan met de ontslagvoorwaarden van het ministerie van Arbeid. Een daarvan is, dat bij de beëindiging van de werkovereenkomst een uitkering moet worden toegekend op basis van een maandsalaris voor elk dienstjaar inclusief alle emolumenten. 'Dat was een eis van de bond die we kenbaar hebben gemaakt aan de Ontslagcommissie van Arbeid.' 

Het bedrijf had volgens hem bezwaar aangetekend tegen de voorwaarden van de Ontslagcommissie.

'Sommige zaken waren niet duidelijk voor ons', zegt Sandhya Bajnath, algemeen manager van het Zorghotel, die niet in detail wenst te gaan. Zij wil bevestigen noch ontkennen dat het Zorghotel thans heeft ingestemd met de ontslagvoorwaarden. 'Wij zijn nog bezig met het proces en bekijken de mogelijkheden.' Het streven is om het ontslag begin november in te laten gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten