donderdag 31 oktober 2019

Minister Getrouw trekt objectiviteit VES in twijfel

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday vraagt VES advies...


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie betwijfelt of de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in staat is om procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday een objectieve mening te geven inzake het vraagstuk van het kredietplafond. Een mening die Baidjnath Panday zegt niet te delen, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 31 oktober 2019.

In een brief aan de pg schrijft Getrouw, dat hij uit de pers heeft vernomen dat advies aan de VES zal worden gevraagd. De minister voert aan, dat de vereniging steeds 'systematisch en stelselmatig kritiek' heeft geleverd, 'met als gevolg dat aangenomen mag worden dat ook het advies niet objectief zal zijn, althans dat het advies een eigen zienswijze zal aangeven dat het niet objectief is'.

Baidjnath Panday vroeg onder meer de VES om advies, nadat de VHP een strafklacht indiende tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, omdat die het kredietplafond zou hebben overschreden. De partij wil vervolging van de bewindsman. Overigens, de minister vindt dat het verzoek van de pg om advies een beleidsmatige zaak is en dat hij daarvan op de hoogte moest worden gesteld. Hij wil daarom weten waarom dat niet is gedaan.

Baidjnath Panday kaatst terug, dat de minister zijn verzoek 'in deze vooralsnog niet wordt aangemerkt als een inmenging in een opsporingsonderzoek zoals bedoeld in artikel 131 lid 1 van de Grondwet van de Republiek Suriname'.

De pg geeft aan, dat de VES een organisatie van professionals is 'met gerespecteerde leden van wie verwacht mag worden dat zij op grond van hun expertise een vakbekwaam en objectief advies kunnen verstrekken'. Hij deelt Getrouw mee, dat hij ook reactie heeft gevraagd van Hoefdraad zelf en het Bureau voor de Staatsschuld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten