donderdag 31 oktober 2019

In zwaar verkeer verkerend Apache Corp. gokt op succes Surinaamse offshore-veld

Abrupt vertrek exploratiechef en toenemende financiële verliezen bij Apache


Houston's Apache Corp. lijkt op een kruispunt te zijn beland met het abrupte vertrek van zijn exploratiechef, toenemende financiële verliezen, afnemende activiteit in zijn geprezen Alpine High-ontdekking in West Texas, en toekomstige hoop gevestigd op offshore boring voor de kust van Suriname. 

Vorige week verliet Steve Keenan, Apache's hoofd van wereldwijde exploratie, het bedrijf, waardoor de aandelenprijs van het bedrijf met bijna 10 procent daalde.


Woensdag 30 oktober 2019 rapporteerde Apache een groter dan verwacht verlies van $ 170 miljoen voor het derde kwartaal. Sinds begin september 2018 is het aandeel van Apache met 55 procent gedaald.

Apache hoopt ondertussen het succes van Exxon Mobil bij het vinden van olie voor de kust van Guyana met zijn offshore-bedrijven in het naburige Suriname te repliceren. Apache wijst er op, dat het slechts zeven mijl van de maritieme grens van Guyana boort. Apache zou eind november de resultaten van zijn eerste test moeten hebben.

'Apache heeft een belangrijke troef voor groei nodig waarop ze kunnen steunen voor de lange termijn, en Suriname heeft het meeste potentieel', zegt Scott Hanold, een energieanalist bij RBC Capital Capital Markets. 'Het bedrijf had veel waarde gehecht aan de Alpine High om waarde te creëren, en het lijkt niet te hebben plaatsgevonden.'

De reactie van Wall Street op het plotselinge vertrek van Keenan werd gedreven door de angst, dat zijn exit onheilspellend nieuws voorspelde voor de Suriname-resultaten. Apache weigerde te zeggen waarom Keenan vertrok, maar stond erop dat het geen verband hield met Suriname. De eerste testput wordt nog steeds geboord en de resultaten zullen niet op zijn vroegst een paar weken bekend zijn, zei Apache woensdag.

Het kwartaalverlies van Apache is te vergelijken met een winst van $ 81 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Apache heeft nu verliezen gemeld in vier opeenvolgende kwartalen, in totaal bijna $ 1 miljard. Apache zei, dat het een onbekend aantal banen schrapt en de organisatie verder centraliseert om een ​​extra $ 150 miljoen per jaar te besparen. Bovendien is Apache van plan zijn kapitaaluitgaven voor 2020 met maximaal 20 procent te verminderen - een vermindering van slechts $ 250 miljoen tot maar liefst $ 500 miljoen.

Apache zou vanochtend, donderdag 31 oktober 2019, meer informatie kunnen verschaffen. Ondanks het terugschroeven van de uitgaven, merkte Apache op dat de productie stijgt. Uit een gemiddelde van 391.000 vaten olie-equivalent die elke dag wordt geproduceerd, komen 254.000 vaten alleen uit het Permian Basin in West Texas en New Mexico. Dat is 65 procent van de totale productie. Alpine High is goed voor 30 procent van de Perm-output. Apache zei echter, dat het zijn booractiviteit in het Alpine High-spel zal verminderen tot twee rigs van vijf. Alpine High wordt beschouwd als de grootste ontdekking van de energiesector van 2016.

De aandacht van het bedrijf is nu gericht op Suriname, waar nog twee testputten zijn gepland. Keenan zou minder noodzakelijk kunnen blijken voor het succes van het project, aangezien Apache van versnelling wil veranderen van exploratiemodus naar ontwikkeling.

(Suriname Mirror/Houston Chronicle)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten