donderdag 5 september 2019

Braziliaanse regering wil mijnbouw in reservaten inheemse bevolking mogelijk maken.

(Bron foto: EPA)
'Opening reservaten voor mijnbouw verbetert de levensomstandigheden van de inwoners'


De Braziliaanse regering wil mijnbouw in reservaten van de inheemse bevolking mogelijk maken. De kabinetschef van president Jair Bolsonaro, Onyx Lorenzoni, heeft daarover met de gouverneurs van verscheidene deelstaten gesproken, berichtte de krant Folha de São Paulo dinsdag 3 september 2019.

De Grondwet van Brazilië verbiedt tot op heden de economische exploitatie van de inheemse gebieden. Die mogen alleen gebruikt worden voor zelfvoorziening.

'Braziliaan zijn is een kans voor iedereen en al wie in de beschermde gebieden wil blijven, heeft daar het recht toe. Maar, wie de handen uit de mouwen wil steken en aan het werk wil gaan, zou daar de toestemming voor moeten krijgen', zei Lorenzoni na de ontmoeting dinsdag in Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas.

De ontginning van grondstoffen in de inheemse gebieden, zoals goud, is tot nog toe niet geregeld. De opening van de reservaten voor mijnbouw zal volgens de kabinetschef de levensomstandigheden van de inwoners verbeteren. Sinds het aantreden van Bolsonaro in januari worden de inheemse bevolkingsgroepen van Brazilië voortdurend politiek in het nauw gedreven.

(Suriname Mirror/Folha de Sao Paulo/Belga)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten