donderdag 5 september 2019

Assemblee-voorzitster Geerlings-Simons: 'Ik ben niet door mijn fractie in de steek gelaten'

'Mijn fractie had daarmee niets te maken'


'Het klopt niet dat ik door mijn fractie in de steek ben gelaten. Mijn fractie had daarmee niets te maken', zegt Assemblee-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons in de nasleep van de vergadering over de Brokopondo-overeenkomst vandaag, donderdag 5 september 2019, in de Ware Tijd. 

De vergadering begon 29 augustus begonnen en was 24 uren later nog steeds bezig. Na uren te hebben vergaderd, verliet Geerlings-Simons vrijdagmorgen rond zes uur teleurgesteld de vergadering. Zij had zich persoonlijk ingezet voor de wijzingsvoorstellen voor de Brokopondo Overeenkomst. 'Ik heb op basis van processen en inhoudelijke zaken besloten om afstand te nemen. Bij zo'n belangrijke kwestie moest ik een bepaalde zekerheid hebben om er een beslissing over te kunnen nemen en dat was op het laatst niet het geval', stelt Geerlings-Simons.

Ze zegt dat er wel veranderingen zijn bereikt. 'Samen met onder andere de vicevoorzitter en de minister heb ik gewerkt aan de zaak', zei ze, doelend op respectievelijk Melvin Bouva en Sergio Akiemboto, minister van Natuurlijke Hulpbronnen. 'Voor mij is het uiteindelijk niet ver genoeg gekomen en ik heb gedaan wat ik moest doen.'

Geerlings-Simons zegt, dat zij vanuit haar positie als burger de regering zoveel als zij dat kan, zal ondersteunen naar een zo goed mogelijke afloop, om zodoende het beste voor Suriname te bereiken. 'Voor mij is verder deze kwestie zo afgedaan.'

De voorzitster bleek die vrijdag ontstemd te zijn dat belangrijke wijzigingen waarover dagen was gesproken, niet zijn doorgevoerd, maar zijn teruggedraaid door de regering. Doordat zij is weggelopen heeft zij niet gestemd over de ontwerpwetten Wijziging Brokopondo Overeenkomst en Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen. Kort voordat Geerlings-Simons de vergadering verliet, merkte zij nog op, dat er ingrijpende veranderingen waren doorgevoerd in de twee ontwerpwetten die de regering had aangeboden. De veranderingen hebben invloed op de overname van de Afobaka-waterkrachtcentrale door Suriname.

Ze zei, dat het land de dam pas over zou nemen als die in goede conditie verkeert en stelde dat Alcoa bij het uitvoeren van technische werkzaamheden vrijwaring kan krijgen. Geerlings-Simons pleitte ook voor Surinamers die in het beleven van hun grondrecht in deze overeenkomst niet worden beperkt als zij naar de rechter willen stappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten