woensdag 4 september 2019

Ondanks verbod worden leguanen op grote schaal te koop aangeboden

'Het is verschrikkelijk zoals ze worden behandeld'


Ondanks de forse boetes voor de verkoop van leguanen gebeurt dit toch op grote schaal. Het baart Sandra van der Linde van de Stichting Dierenbescherming Suriname enorm veel zorgen, dat het dier nu nog steeds voor verkoop wordt aangeboden terwijl de jachtperiode is gesloten. Van 1 september tot en met 31 december 2019 is het jachtseizoen op leguanen volgens de Jachtwet gesloten. Mensen die dit verbod overtreden, riskeren een boete van Srd 1.000 per dier, zo schrijft de Ware Tijd dinsdag 3 september 2019.

Het jagen, verhandelen, in bezit hebben, houden, kopen en verkopen van leguanen is in deze periode ten strengste verboden. Desondanks blijven vele mensen zich aan de overtredingen schuldig maken.
'Er is niet voor niets een Dierenwelzijnswet. Wij zijn de Dierenbescherming, maar wij kunnen niet ingrijpen. De belanghebbende instanties doen dat wel.'

Van der Linde vindt het een kwalijke zaak dat de dieren worden verkocht terwijl het jachtseizoen gesloten is. 'Zeker als ik kijk naar de manier waarop ze worden behandeld. Het is verschrikkelijk.' Volgens Van der Linde bereiken ook filmpjes de organisatie waarop te zien is hoe leguanen afgeslacht en gekookt worden.

De jacht op deze dieren is juist verboden in de periode waarin zij eieren leggen en broeden. Van der Linde is van mening, dat er een verandering moet komen in de gedachtegang van mensen die zich schuldig maken aan overtreding van de Jachtwet. 'Nu vangen ze die dieren en worden de eieren verkocht. Niet alleen op dit gebied moet een mindshift komen, maar in alle andere gevallen van dieren die zo behandeld worden. Je komt zo aan de voortplanting van die dieren, dan krijg je een heleboel problemen. Wij krijgen meldingen en sturen het door naar het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en de jachtopzieners. Er zijn boetes die de mensen opgelegd krijgen, maar er moet echt een verandering komen in de manier waarop mensen met dieren omgaan', vindt Van der Linde.

Op social media worden honderden keren filmpjes en foto's gedeeld waarop te zien is hoe leguanen worden vastgebonden en ten verkoop worden aangeboden langs de openbare weg. Ook restaurants die hun promotie via Facebook doen, maken bekend dat zij leguanenvlees op het menu hebben. Vooral langs de Indira Gandhiweg en de Oost-Westverbinding worden de dieren regelmatig verkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten