donderdag 5 september 2019

Broers Isaac en Omer Grynsztein tot zes en vijf jaar cel veroordeeld door rechtbank Zwolle

Rechtbank Overijssel verwerpt deal OM met verdachten 

Broers verdacht van witwassen ruim 320 miljoen dollar op Curaçao en leiding geven aan oplichting en het vervalsen van documenten


De rechtbank Overijssel in Zwolle heeft de twee broers Isaac en Omer Grynsztein tot zes en vijf jaar cel veroordeeld voor het jarenlang witwassen van in totaal ruim 320 miljoen dollar op Curaçao en het leiding geven aan oplichting en het vervalsen van documenten. Hiermee schuift de rechtbank de overeenkomst tussen het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en de verdachten aan de kant, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 5 september 2019.

'De tussen partijen afgesproken lage strafeis doet op geen enkele wijze recht aan de aard en ernst van de feiten', aldus een uitleg van de uitspraak in de zogeheten Cymbal-zaak.

Bij het gerecht op Curaçao loopt een vergelijkbare of in elk geval sterk aan Cymbal gelieerde procedure, hier de Troja-zaak genoemd. In de Troja-zaak zal ‘het onderzoek ter terechtzitting op vrijdag 6 september worden gesloten’, waarna het gerecht op Curaçao op vrijdag 27 september uitspraak doet.

Conform het Zwolse vonnis van gisteren mogen de broers, 53 en 45 jaar oud, vijf jaar lang hun beroep als financiële dienstverlener niet uitoefenen. De witwaspraktijken duurden ruim dertien jaar (van juli 2004 tot en met september 2017), waarin de beide Grynszteins documenten vervalsten zoals inkoopfacturen en bonnetjes.

De veroordeelden gebruikten hun bedrijf als witwasmachine voor Venezolanen die zogenaamd lingerie kochten, maar in werkelijkheid contante dollars aanschaften waarover commissie werd betaald; het zogenaamde ‘swipen’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten