donderdag 5 september 2019

Braziliaanse president Bolsonaro prijst de militaire staatsgreep van 1973 in Chili

Bolsonaro haalt uit naar VN mensen- rechtenchef Michelle Bachelet, oud-presidente van Chili

'Als de mensen van Pinochet in 1973 niet links hadden verslagen - waaronder uw vader - zou Chili vandaag een Cuba zijn'


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro bekritiseerde woensdag 4 september 2019 de VN mensenrechtenchef Michelle Bachelet, een voormalige Chileense presidente, door de militaire staatsgreep van 1973 te prijzen die leidde tot de dood van haar vader.

Bolsonaro noemde de vader van Bachelet, Alberto, een officier van de luchtmacht die zich verzette tegen de staatsgreep van generaal Augusto Pinochet en werd opgesloten en gemarteld. Hij stierf in gevangenschap in 1974. 'Als de mensen van Pinochet in 1973 niet links hadden verslagen - waaronder uw vader - zou Chili vandaag een Cuba zijn', vertelde Bolsonaro verslaggevers buiten zijn verblijf in Brasilia.



Pinochets staatsgreep tegen de eerste gekozen marxistische president van het halfrond, Salvador Allende, startte een campagne van repressie in Chili, met tienduizenden gevangen gezet en gemarteld, vaak verkracht. Een waarheidscommissie stelde later vast, dat 3.065 verdachte linksen werden gedood. Onder de gearresteerden waren Bachelet, die zei dat ze was gemarteld, en haar moeder, hoewel ze later werden vrijgelaten en in ballingschap gingen.

Bolsonaro sprak nadat Bachelet bezorgdheid uitte over een toenemend aantal moorden door de politie in Brazilië en over vermeende beperkingen op burgerlijke vrijheden. Sprekend in Genève veroordeelde Bachelet wat zij 'een openbaar discours legitimeerde dat summiere executies legitimeerde'. Zonder de Braziliaanse president te benoemen, bekritiseerde Bachelet zijn verklaarde wens om de militaire staatsgreep van Brazilië in 1964 te vieren, evenals zijn ontkenning van staatsmisdaden uit het verleden. Als gevolg hiervan, zei ze, voelen sommige staatsagenten zich 'boven de wet en effectief in staat om te doden zonder verantwoordelijk te worden gehouden'.

Bolsonaro zegt dat Brazilië democratisch is en dat Bachelets opmerkingen neerkomen op bemoeienis met de zaken van Brazilië. Hij vergeleek haar opmerkingen met die recentelijk gemaakt door de Franse president Emmanuel Macron, die Brazilië bekritiseerde vanwege zijn aanpak van de Amazone-branden en de bredere verwaarlozing van het milieu door het land. Bolsonaro, een voormalige legeraanvoerder, heeft herhaaldelijk het militaire regime van Brazilië van 1964-1985 geprezen.

Een Braziliaanse commissie concludeerde in 2014, dat de dictatuur verantwoordelijk was voor minstens 434 buitengerechtelijke moorden en verdwijningen. Volgens schattingen werden tussen de 30.000 en 50.000 mensen illegaal gearresteerd en gemarteld. In 2016 stemde Bolsonaro, terwijl hij lid was van het Congres, om toenmalige president Dilma Rousseff, een voormalige guerrilla die werd opgesloten en gemarteld tijdens het militaire bewind, af te zetten. Bolsonaro droeg zijn stem op aan de kolonel die verantwoordelijk was voor de martelingseenheid.

In Chili hebben verschillende politici hun steun uitgesproken voor Bachelet na de kritiek van Bolsonaro.


Daaronder senator Isabel Allende, dochter van de president die werd verdreven in de staatsgreep van 1973. Zelfs de conservatieve Chileense president Sebastian Pinera nam afstand van de opmerking. 'Ik deel helemaal geen enkele toespeling van president Jair Bolsonaro met betrekking tot een voormalige Chileense president en vooral in een onderwerp dat zo pijnlijk is als de dood van haar vader', zei hij.



(Suriname Mirror/radio.uchile.cl/The Associated Press/The Japan Times/Twitter/Joop)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten