donderdag 5 september 2019

Suriname wil meer ontwikkelingsprojecten gefinancierd door Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC)

Minister Pollack-Beighle vindt aantal gerealiseerde projecten in 20 jaar tijd veel te weinig


Suriname is momenteel één van de meest actieve leden van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC). Er lopen verschillende ontwikkelingsprojecten die door OIC worden gefinancierd, terwijl andere worden voorbereid. 

Wat de afgelopen twintig jaar aan projecten is gerealiseerd, vindt minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle veel te weinig. Zo bleek gisteren bij aanvang van tweedaagse besprekingen tussen Suriname en de 'Committee for Economic and Commercial Cooperation of the Organization of the Islamic Cooperation: Cooperation for Development' (Comcec) van de OIC, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 5 september 2019.


Comcec-directeur Mehmet Metin Eker zei, dat de bijeenkomsten als doel hebben te inventariseren wat de prioriteiten van Suriname zijn voor ondersteuning van zijn organisatie. Suriname heeft de afgelopen twee jaar enorm veel interesse getoond voor de samenwerking met de OIC.

Comcec is volgens de directeur gekomen om presentaties te houden over de samenwerkings- en financieringsmogelijkheden en geïnformeerd te worden over Surinames economische ontwikkeling, sociale problemen ontwikkelingsprioriteiten. Eker hoopt, dat de potentie van het land zodanig gemobiliseerd wordt om de economische ontwikkeling verder te ondersteunen.


De consultatieronde komt volgens minister Pollack-Beighle op een zeer geschikt moment. Uiterlijk eind deze maand kunnen nog projecten worden ingediend voor financiering (zie Tweet). Ze is ervan overtuigd dat het aantal projecten opgevoerd en de samenwerking binnen Comcec verdiept kan worden door de missie die naar Paramaribo is gekomen.

Sinds Suriname is 1996 lid van de OIC zijn vijf projecten gerealiseerd. Veel te weinig vindt minister Beighle. Er dienen meer projecten te komen die de bevolking ten goede komen en de economische en sociale ontwikkeling verder ondersteunen. Suriname heeft potentie in landbouw en diversificatie van de toerismesector is noodzakelijk meent de minister. Paramaribo wil meer putten uit zijn lidmaatschap van de OIC en is daarom ingenomen, dat Eker met een team is gekomen om gericht aan te geven op welk gebied en hoe assistentie geboden kan worden om meer projecten te kunnen realiseren.

Voor het komende jaar zijn onder andere hernieuwbare energie, industriële ontwikkeling en digitale economie toegevoegd aan de gebieden waar projectvoorstellen voor ingediend kunnen worden. Tijdens de consultaties zullen zaken die te maken hebben met landbouw, visserij, armoedebestrijding en financiën, infrastructuur, handel en industrie alsook toerisme besproken worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten