woensdag 28 augustus 2019

Oppositie dient 9 moties in bij behandeling wijziging Brokopondo Overeenkomst

Oppositie roept regering op om de concept Bakhuysovereenkomst dringend te herzien

VHP-fractieleider Santokhi: 'De regering beseft onvoldoende dat het in deze kwestie gaat om een nationale zaak'


De oppositie roept de regering op om de aanbeveling van de externe deskundigen op te volgen en de concept Bakhuysovereenkomst - die niet in het belang van Suriname en in strijd met de Surinaamse rechtsorde is - dringend te herzien en aan te passen op basis van onderhandelingen als gelijke partijen. In één van de negen moties die dinsdagavond 27 augustus 2019 zijn ingediend in de tweede ronde van het parlement van de behandeling wijziging Brokopondo Overeenkomst roept ze de regering op om een Bakhuysovereenkomst los te zien van een raamovereenkomst of welke andere overeenkomst dan ook, zo bericht Starnieuws.

De concept overeenkomst moet worden beschouwd en beoordeeld als een op zich zelf staand project gericht op een efficiënte continuering van de bauxiet-industrie.

De moties zijn getekend door Chandrikapersad Santokhi, Asiskumar Gajadien, Mahinderkoemar Jogi, Riad Nurmohamed, Dew Sharman, Krishnakoemarie Mathoera, Ronny Brunswijk, Marinus Bee, Diana Pokie, Edward Belfort, Diana Vorswijk, Ingrid Karta- Bink, Patricia Etnel en Carl Breeveld.

De overige moties gaan over aanpassing van de concept Suralco stroomleveringsovereenkomst en de concept milieuovereenkomst die de oppositie onacceptabel vindt.



De oppositie keurt de ontwerp overdrachts- en uitvoeringsovereenkomst die de regering is overeengekomen af en roept om heronderhandelingen om de bepalingen in de overdrachts- en uitvoeringsovereenkomst in overeenstemming te brengen met de Brokopondo Overeenkomst. Ook de voorgestelde raamovereenkomst wijst de oppositie af.

Zij spreekt ook haar krachtige afkeuring uit over het voorgestelde ontwerp schuldvernieuwings- en verjaringsovereenkomst. De oppositie wil dat Alcoa voor 100% garant blijft zoals afgesproken in de borgtocht overeenkomst 1958.

Naast de moties is ook een amendement ingediend door de oppositieleden. Het amendement is een volledige herziening van de wet 'Wijziging van de Brokopondo Overeenkomst van 1958'.

In het parlement moet de regering nog in tweede ronde aan het woord komen. VHP-fractieleider Santokhi motiveerde de indiening van het amendement en zei, dat de regering onvoldoende beseft dat het in deze kwestie gaat om een nationale zaak. Hij benadrukte, dat alle voorstellen moeten worden meegenomen, en niet alleen die in het transactiedocument dat de regering heeft opgesteld. Het amendement telt 66 pagina's.

De vergadering werd rond 00.15 uur woensdagochtend verdaagd naar donderdag.
De moties die zijn ingediend, moeten ook nog behandeld worden en in stemming worden gebracht. De regering moet dan in tweede ronde antwoorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten