woensdag 28 augustus 2019

Minister Ferrier pakt FIBOS aan: 'Subsidie na ontvangst begroting'

'Ik wil weten wat op de begroting staat, dan pas krijg je geld'

'Er is in totaal 4,2 miljoen op de rekening van FIBOS gestort, geen 1,4 miljoen zoals wordt beweerd'


Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) zal de subsidie over het schooljaar 2019-2020 niet vooruit storten voor de Federatie van Instellingen voor Bijzonder Onderwijs (FIBOS) wanneer er geen begroting is opgestuurd en de subsidie van het vorig jaar niet is verantwoord. Dit stelde minister Lilian Ferrier vandaag, woensdag 28 augustus 2019, in de Ware Tijd.

'Als er transparantie wordt gegeven, gaan we verder met dialoog. Economisch is het een normaal principe om te verantwoorden. Wie geeft geld vooruit? Ik weet niet eens om hoeveel leerlingen het gaat. Ik werk niet zo, ik wil weten wat op de begroting staat. Dan pas krijg je geld. Er is in totaal 4,2 miljoen op de rekening van FIBOS gestort. Geen 1,4 miljoen zoals wordt beweerd', zegt Ferrier.

Het laatste bedrag, 1,4 miljoen rd, is volgens haar aan de stichting Onderwijs der EBGS betaald. Eerder zei Fibos, dat de scholen voor Bijzonder Onderwijs wel inschrijfgeld zullen innen als de achterstallige subsidie niet is ingelopen en de subsidie over het komend schooljaar niet is gestort. De bewindsvrouwe wijst erop, dat ouders slechts de materiaalkosten moeten betalen en dat het ministerie in komt met het verschil, uitgedrukt in subsidie.

De ouderbijdrage per schooljaar per leerling bedraagt voor de lagere school Srd 250, voor MULO Srd 275 en voor LBO Srd 300. De materiaalkosten bedragen Srd 65 voor de lagere school, Srd 70 voor MULO en SRD 125 voor LBO.

De minister stoort zich eraan, dat FIBOS niet heeft geantwoord op een brief die zij op 7 augustus heeft gestuurd, maar wel reageerde op de uitspraken van de minister over het verantwoorden van de subsidie. Zij stelt dat de ouders niet belast mogen worden.

In een eerder interview toonde FIBOS-voorzitster Mildred Demon zich huiverig over de wijze waarop toezeggingen zijn uitgevoerd door MinOWC. Zij sprak toen van een realistisch voorstel op basis van de ervaringen uit het verleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten