woensdag 28 augustus 2019

Braziliaanse Xikrin-inheemsen gebruiken geweld om hun land terug te eisen van grondbezetters

(Bron foto: Lalo de Almeida-Folhapress)
Xikrins zijn het zat om op de regering te wachten om hun land te redden


Tientallen inheemsen gingen op expeditie om land in het zuiden van Pará te recupereren. De Xikrins waren het zat om op de regering te wachten om hun land te redden. Gewapend met geweren en messen namen tientallen Xikrins hun land terug van grondbezetters die inheems land hadden bezet in São Felix do Xingu in Pará.


Folha vergezelde de inheemsen toen ze zaterdag 25 augustus 2019  terugkwamen van hun expeditie. De Xikrins kwamen in het dorp aan na een driedaagse voettocht van 40 kilometer. 'De man zei: 'Het land is vrij om te veroveren, Bolsonaro zette het open, en daarom zijn we gekomen. We willen werken en de inheemse bevolking helpen', zei leider Bekara Xikrin, 42. 'Ik zei:' Nee, dat willen we niet, oudere krijgers willen dat niet, je kunt het niet ontbossen.'

De Xikrins meldden verschillende uitbraken van branden en sommige gebieden waren al voorbereid op landbouw. Ze zeiden, dat de mensen niet gewelddadig waren en dat de indringers ermee instemden het inheemse territorium te verlaten. Sommige indringers dreigden echter terug te slaan. Op zondagavond stuurde iemand een dreiging via audio met een foto van tientallen mannen, die door het volgende inheemse dorp zouden rijden. 'Er zijn meer dan 300 mannen in het bos die op de indianen jagen', zei de indringer in een audiobericht van WhatsApp.


De binnengevallen regio ligt in een afgelegen gebied van São Félix do Xingu, met de aanwezigheid van de staat. De toegangsweg van het dorp heeft een ongewapende werknemersbasis van een privébedrijf dat FUNAI (Fundação Nacional do Índio) bedient.

De eerste invasies in het gebied van het inheemse land begonnen midden vorig jaar. Nadat ze een inheemse leider hadden verleid, openden de houthakkers een onverharde weg om hout te winnen. Toen kwamen de grondbezetters, die het land in stukken sneden om door te verkopen.

Gestimuleerd door de Xikrins, meldde FUNAI de klachten aan de federale Officier van Justitie en Federale Politie, die een onderzoek opende, maar er werd geen actie ondernomen om de indringers te verdrijven, die bleven toenemen.

(Suriname Mirror/Folha de Sao Paulo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten