woensdag 28 augustus 2019

Minister Parmessar in Jeddah, Saoedi-Arabië, voor algemene vergadering Islamic Organisation for Food Security (IOFS)

(Bron foto: NII)
Parmessar op jacht naar dollars om visserij- en landbouw sectoren versneld te ontwikkelen


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij is momenteel in gezelschap van ambassadeur Anwar Lallmohamed in Jeddah, Saoedi-Arabië, voor deelname vandaag, woensdag 29 augustus 2019, aan de tweede algemene vergadering van de Islamic Organisation for Food Security (IOFS), zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII). Aan deze vergadering nemen lidlanden van de IOFS, de lidlanden van de Organisation of Islamic Cooperation (OIC) en internationale organisaties deel.

Voorafgaand vond een tweedaagse vergadering van hoge ambtenaren plaats, die betrekking had op de technische voorbereidingen. In een persverklaring geeft de IOFS aan, dat zij ingesteld is om zich te verdiepen in regionale acties op het gebied van voedselzekerheid in de lidlanden van de OIC. Deze vergadering heeft als doel 'Promoting Islamic Solidarity through Food Security'. De vergadering werd geleid door de ministers en hoge ambtenaren die belast zijn met de landbouw, de plattelandsontwikkeling en de voedselzekerheid in de OIC-lidstaten. De agenda van de vergadering omvatte de uitwerking van een actieplan van vijf jaar, dat zal worden toegespitst op de oprichting van een databank, over de status van de voedselzekerheid in de OIC-lidstaten en op de totstandkoming van een regionale voedselvoorzieningsreserve en een garantiefonds ter stimulering van intra-regionale samenwerking binnen het OIC-gebied.

Een ander belangrijke punt op de agenda was de oprichting van het IOFS-investeringsprogramma, teneinde de meerwaarde en de doeltreffendheid van de activiteiten in de secundaire en primaire sectoren van de economie tussen de lidstaten te verhogen. Gezien klimatologische omstandigheden negatieve invloed kunnen hebben op de landbouwproductie, zal ook gesproken worden over de verbetering van de samenwerking tussen bedrijven en particulieren sectorale inrichtingen in de lidstaten, met als mogelijke alternatief de oprichting van een Islamitische vereniging voor voedselverwerking.

Verder stond op de agenda de benoeming van een nieuwe algemeen directeur van IOFS, het werkprogramma van IOFS voor 2020, de organisatiestructuur van het secretariaat van IOFS en ander algemeen en financieel beleid.

Minister Parmessar geeft aan dat elke gelegenheid aangegrepen moet worden om mooie samenwerkingen c.q. investeringen binnen te halen om visserij- en landbouwsectoren versneld te ontwikkelen. De bewindsman ziet tal van mogelijkheden, gezien grote financiële mogendheden uit de wereld aanwezig zijn op deze vergadering, allen met het oog op het versterken van samenwerkingsverbanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten