zaterdag 27 juli 2019

Sharman (VHP) vreest dat illegale geldwisselaarsweer gaan verschijnen in het straatbeeld

'Straks wordt het weer een situatie van de bekende roep, mammie, mammie wisselen?'


VHP-Assembleelid Dew Sharman vreest dat binnenkort het straatbeeld van illegale geldwisselaars weer gaat opduiken die mensen proberen te verleiden om bij hen hun vreemde valuta te wisselen tegen een willekeurige koers. 'Er wordt eigenlijk een push gegeven aan de illegale markt om te floreren. Straks wordt het weer een situatie van de bekende roep mammie, mammie wisselen.'

Hij wil dat de regering het parlement uitvoerig informeert over 'de monetaire financiering van 670 miljoen US dollar vanaf maart'. De regering zal moeten uitleggen hoe en waarom dat is gedaan en wat de uitwerking daarvan zal zijn op de samenleving. Hij plaatst het financiële beleid, de monetaire financiering en inbeslagname van miljoenen vreemde valuta uit Suriname door Nederland en de VS op één lijn. De parlementariër stelt, dat de Centrale Bank van Suriname een bandbreedte heeft vastgesteld die heel marginaal is en de illegale valutamarkt aanzet om weer actief te worden. Hij vreest dat terwijl door de huidige situatie het moeilijk is via de banken valuta te krijgen, dat wel zal kunnen door het illegaal circuit.

Meerdere parlementariërs hebben tijdens het vragenuurtje donderdag aandacht gevraagd voor het financiële beleid van de regering, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 27 juli 2019.

VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien vroeg aandacht voor de vele afwijkende resoluties van de regering aan het parlement om aan extra geld te komen. Hij spreekt van geldverspilling buiten de comptabele regels.

Fractievoorzitter van de NDP, Amzad Abdoel, wil uitleg over de inbeslagname van 1,6 miljoen euro in de Verenigde Staten. Dit geld zou door enkele cambio's zijn verstuurd naar cliënten in het buitenland. Abdoel wil weten waar het geld werkelijk vandaan komt en van wie het is, welke cambio's betrokken zijn en of zij vergunning hadden van de Deviezencommissie voor zo'n transactie. Als het gaat om malafide cambio's, wil hij weten welke maatregelen tegen hen getroffen zullen worden. 'Ik vraag mij ook af waarom er niet op een adequate manier gebruik wordt gemaakt van de identificatieplicht zoals vereist in de wet.'

Abdoel zei, dat het parlement een afwijkingsresolutie van de regering heeft ontvangen om 66 miljoen euro, overeenkomend met iets meer dan Srd 500.000.000 goed te keuren voor een agro-industrieel park. De politicus vraagt zich af vanwaar de forse afwijking, omdat op de begroting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij voor dit het project slechts Srd 266 miljoen is opgebracht. De coördinator van de regering, minister Soewarto Moestadja, zei dat vicepresident Ashwin Adhin een belangrijke rol heeft gespeeld bij de onderhandelingen voor euro-financiering en dat hij het parlement hierover zal informeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten