zaterdag 27 juli 2019

President Bouterse heeft korte ontmoeting met Russische BuZa-minister Sergey Lavrov - Geen verschil van mening over situatie Venezuela

Bouterse spreekt van historisch moment, 'aangezien Rusland een van de grootste mogendheden van de wereld is'.... 


Volkspresident niet enthousiast over het volk: 'Het is tijd dat Surinamers meer liefde voor hun land moeten hebben'


President Desi Bouterse heeft zaterdag 27 juli 2019 een korte ontmoeting gehad met de minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) van Rusland Sergey Lavrov. Gesproken is over de relatie tussen beide landen. Het staatshoofd beweert dat bezoek gezien kan worden als een historisch moment, aangezien Rusland gerekend kan worden tot een van de grootste mogendheden van de wereld... Maar, wat het bezoek Suriname concreet oplevert is onduidelijk. Het 'historisch' aspect zal nog moeten blijken.


De president vindt het tijd dat Surinamers meer liefde voor hun land moeten hebben, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut, NII. Het mag niet aan de buitenlander liggen dat zij de potentie van Suriname inziet, maar dat wij het zelf inzien. De president gaf verder aan, dat Suriname op diverse gebieden voordelen heeft aan dit bezoek, waaronder op het gebied van volksgezondheid en onderwijs.


Suriname en Rusland zijn over Venezuela op één lijn. Zij 'respecteren de soevereiniteit van een Staat' en zijn geen voorstander van 'buitenlandse bemoeienis,' benadrukten de ministers Yldiz Pollack-Beighle en Lavrov tijdens een korte persbijeenkomst in de Royal Ballroom van Hotel Torarica. 'We hebben dezelfde standpunten bij verschillende internationale kwesties, waaronder Venezuela', merkte Lavrov op. 'Wij zijn net als onze Surinaamse vrienden ervan overtuigd dat er een oplossing komt uit gesprekken die de overheid daar voert, zonder bedreigingen die we horen van andere landen.'


Tijdens het gesprek van minister Lavrov met vicepresident Ashwin Adhin is onder meer van gedachten gewisseld over de connectivity. Adhin stelt dat ook gesproken is over de agrarische sector. Volgens de bewindsman is nagegaan welke rol van betekenis ons land kan hebben in de relatie met de Russische Federatie. Ook op het gebied van de mijnbouwsector is van gedachten gewisseld.

Rusland is politiek strategisch een belangrijke partner benadrukte de vicepresident, die van mening is dat Suriname daarvan maximaal gebruik moet maken.

Opmerkelijk is het, dat het NII - en lokale media - niet rept over het tekenen door beide landen van overeenkomsten inzake militair-technische samenwerking, dat wel wordt gemeld door het Russisch staatspersbureau TASS, zonder overigens in te gaan op de inhoud van die overeenkomst.

Lavrov was voor een kort officieel bezoek in Suriname. Hij arriveerde vrijdagavond rond negen uur en vertrekt zaterdagmiddag weer naar Rusland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten