zaterdag 27 juli 2019

'Politie en Archeologische Dienst raadplegen bij vondst botmateriaal en voorwerpen'

(Bron foto: NII)
'In alles wat gevonden wordt zit een stukje geschiedenis'


Indien iemand op een locatie stuit op menselijke- of dierlijke resten en voorwerpen dan kan hij of zij contact opnemen met de Forensische Opsporing van het Korps Politie Suriname en de Archeologische Dienst. Deze instanties zullen verder onderzoeken wat deze vondsten precies zijn. Recentelijk zijn vondsten gedaan in de omgeving van het Fort Zeelandia. Het Nationaal Informatie Instituut (NII) achtte het nodig hierover te praten met deskundigen die hun licht hebben laten schijnen op het archeologisch werk en het beleid vanuit de overheid, zo bericht het NII vandaag, zaterdag 27 juli 2019.

Irene Meulenberg, archeologe geeft aan, dat in het eerdergenoemd geval een oplettende burger de vondst heeft gedaan. De Archeologische Dienst heeft deze vondsten meegenomen voor verder onderzoek. Het is vastgesteld, dat het hier gaat om menselijke- en dierlijke resten.
Jaren geleden werden al resten gevonden in deze omgeving, bevestigt de archeologe. Gelet op de koloniale geschiedenis is het niet uitgesloten, dat er in de toekomst nog meer vondsten worden gedaan.

Ze adviseert, dat voordat er activiteiten ondernomen worden de Archeologische Dienst wordt ingeschakeld zodat er vooronderzoek gepleegd kan worden. Van belang is dat de omgeving ook in het onderzoek wordt meegenomen.

Johan Roozer, beleidsadviseur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, geeft aan, dat de Archeologische Dienst in 2014 nieuw leven is ingeblazen. Er wordt hard gewerkt aan het in orde brengen van een aantal zaken. Een van de zaken is, dat het zodra die formeel zijn ingesteld, dat bedrijven zich houden aan de afspraken die gemaakt worden bij het uitvoeren van graafwerkzaamheden. Het is volgens Roozer gebleken, dat het niet incidenteel is dat archeologische vondsten gedaan worden in het centrum van Paramaribo.

Er zijn reeds regels die nog het oordeel van de minister van Onderwijs ,Wetenschap en Cultuur moeten passeren. Zodra die goedgekeurd zijn zal de overheid aan tafel zitten met alle belanghebbenden om verdere afspraken te maken. Hier en daar kunnen er mogelijk aanpassingen plaatsvinden. Zodra die gefinaliseerd zijn zullen de regels van toepassing zijn voor Suriname.

Roozer geeft aan, dat behalve Paramaribo er ook in de districten en met name Marowijne, Commewijne en Para vanwege onder meer het slavernijverleden er wat in de grond gevonden kan worden. De gemeenschap moet zich ervan bewust zijn, dat in alles wat gevonden wordt een stukje geschiedenis zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten