zaterdag 27 juli 2019

Eerste Surinaamse voetballer in Nederlands elftal op 88-jarige leeftijd overleden

Humphrey Mijnals debuteerde in 1960 voor de Nederlandse ploeg


Humphrey Mijnals is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat melden fiverse media in Nederland op gezag van voetbalbond KNVB. Mijnals werd in 1930 geboren in Suriname en speelde daar voor SV Robinhood. Met die club werd hij 4 keer landskampioen.



Na een half jaar in Brazilië haalde USV Elinkwijk hem in 1956 naar Nederland. Het tekengeld, 15.000 gulden, gaf naar verluidt de doorslag.
 
In 1960 debuteerde Mijnals voor de Nederlandse ploeg. In de wedstrijd tegen Bulgarije maakte hij een omhaal in het eigen doelgebied, nadat een doelpoging van Bulgarije van de lat afketste.


Mijnals speelde drie interlands voor Oranje. Mede daardoor gold hij volgens de KNVB 'als grondlegger en inspirator voor veel voetballers van Surinaamse afkomst, die later in het Nederlands elftal zouden spelen'.


Als speler voor Nederland uitte Mijnals kritiek op het selectiebeleid bij Oranje, waarna hij niet meer werd opgeroepen.

Behalve voor de Nederlandse ploeg speelde Mijnals ook meerdere wedstrijden voor Suriname. In Nederland kwam hij ook uit voor de clubs DOS en SC ’t Gooi. In 1999 werd hij gekozen tot Surinaams voetballer van de eeuw.


Er werd zaterdagavond 27 juli 2019, voor aanvang van de wedstrijd tussen Ajax en PSV om de John Cruijff-schaal, kort stilgestaan bij zijn overlijden.

Na zijn carrière woonde Mijnals in Utrecht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten