vrijdag 5 april 2019

Rechtbank in Lima, Peru, erkent juridisch huwelijk gesloten in Miami (VS) van Peruaans lesbisch koppel

'Liefde is liefde en rechten zijn voor iedereen, ook voor de LGBT-gemeenschap'


Een Peruaanse rechtbank heeft in het voordeel van een lesbisch echtpaar geoordeeld, dat het Registro Nacional de Identificacion  Estado Civil vervolgde voor het weigeren om hun huwelijk in Miami te registreren.

Susel Paredes en Gracia María Aljovín trouwden in augustus 2016 in Florida in een burgerlijke plechtigheid en probeerden die juridische eenheid geregistreerd te krijgen in de burgerlijke stand thuis. Maar, de lokale autoriteiten weigerden, op basis van artikel 234 van het Burgerlijk Wetboek van Peru, dat 'huwelijk' definieert als een verbond dat vrijwillig is aangegaan door een man en een vrouw.


De Corte Superior de Justicia de Lima van de Decimo Primer Juzgado Constitucional oordeelde, dat sinds het paar in het buitenland getrouwd was, en de Peruaanse Grondwet het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht niet uitdrukkelijk of stilzwijgend beperkt, de wettelijke criteria moeten voldoen aan de internationale normen van het Inter-Amerikaanse Hof van Mensenrechten.

De beslissing van 18 pagina's ging verder met een advies van het Inter-Amerikaanse Hof uit 2017 dat lidstaten gezinsobligaties moeten respecteren en beschermen 'die kunnen voortvloeien uit een relatie van een stel van hetzelfde geslacht.'





De rechtbank merkte ook op dat Peru in de pas loopt met veel van zijn regionale buren, waaronder Argentinië, Mexico, Brazilië, Uruguay en Colombia, die het homohuwelijk accepteren, evenals Ecuador en Chili, die burgerlijke unies van hetzelfde geslacht erkennen. 'Degenen onder ons die een meerderheid van heteroseksuele mensen vormen, moeten deze veranderingen met tolerantie aannemen en de juridische concepten ontwikkelen, terwijl de rechten en de concepten zelf worden uitgebreid', aldus de uitspraak.

Paredes was een actrice, bekend in de jaren negentig voor rollen in televisie-soap-opera's. Meer recent kreeg ze nationale aandacht voor haar werk als gemeenteambtenaar in de wijk La Victoria in Lima, waarmee ze met succes orde op zaken bracht in de kledingsector van Gamarra.

'Ik denk dat het een geweldige stap is voor de mensenrechten in Peru', vertelde Paredes het nieuwe netwerk Canal N nadat de uitspraak donderdagnacht, 4 april 2019, was vrijgegeven. 'Liefde is liefde en rechten zijn voor iedereen, maar ook voor de LGBT-gemeenschap.' Ze voegde eraan toe, dat als het Congres van Peru niet bereid is of niet in staat is om te reguleren ten gunste van LGBT-rechten, de andere route is 'door middel van strategische rechtszaken en dat is wat mijn partner en ik hebben gedaan en we hebben de inicial ruling gewonnen. Nu moet de zaak naar de hoogste rechtbank van Peru gaan, het Constitutionele Tribunaal', zei ze, alvorens te verklaren: 'Wees moedig en kom uit de kast!'

(Suriname Mirror/The Peruvian Times/Scribd/ISSUU Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten