vrijdag 5 april 2019

Minister Samsoedien weerlegt beschuldingen Assembleelid Belfort inzake grondruil

'Ik heb nimmer namens de Staat of mijzelf zo'n transactie gepleegd'


'Belfort heeft zich schuldig gemaakt aan stemmingmakerij'


Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft gisteren in De Nationale Assemblee nogmaals duidelijk gemaakt, dat zij nimmer 32 hectare eigendomsgrond geruild heeft tegen 840 hectare  domeingrond/erfpacht. Zij veroordeelt de dinsdag gedane verregaande beschuldigingen van Assembleelid Edward Belfort (ABOP). De beschuldigingen zijn niet hardgemaakt. Hij is volgens de minister bezig met een grote vorm van stemmingmakerij. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 5 april 2019.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei, dat de bewijzen niet op tafel gelegd zijn door Belfort voor de geuite beschuldigingen.

'De transactie heeft nimmer plaatsgevonden en bestaat dus niet. Ik heb nimmer namens de Staat of mijzelf zo'n transactie gepleegd', stelde de bewindsvrouwe resoluut. Als dit wel het geval zou zijn, dan moet er een beschikking zijn, een notariële akte, een ruilovereenkomst en een hypothecair uittreksel of enig ander bewijs. De minister zei, dat er gebouwd wordt door Dalian op de 32 hectare in Paramaribo-Noord, maar dit is niet via RGB gegaan. Het gaat om het Fonds Woningbouw Lage Inkomsten. Dit fonds is door de regering in 2011 opgezet. De fondsbeheerder is de Surinaamse Postspaarbank. Er zijn woningen gebouwd te Hanna'slust, Waterland, Richelieu en andere projecten zijn gefinancierd. De financiering vindt plaats door het revolverend karakter van de woningbouw projecten welke gefinancierd zijn vanaf 2012 door het fonds.

De minister zei, dat Belfort zich schuldig heeft gemaakt aan stemmingmakerij. Zij hoopt dat er geen herhaling plaatsvindt.

Belfort bleef om de zaak heendraaien en zei dat hij negen vragen heeft gesteld, waar de minister niet op is ingegaan. Geerlings-Simons greep hierop in en stelde, dat het nu ging om de beschuldiging. Wanneer de regering aan de beurt komt om vragen te beantwoorden, zullen andere vragen aan de orde komen. Het lid heeft zijn beweringen niet kunnen staven.

Assembleeleden Marinus Bee (ABOP) en Mahinder Jogi (VHP) hebben gevraagd naar het contract dat gesloten is tussen de twee partijen. Bee vroeg wat de titel is van de grond waarop Dalian de huizen nu aan het bouwen is. Jogi wees erop, dat het fonds opgezet is door de overheid. De SPSB valt ook onder de overheid. De regering is één en ondeelbaar. Hij vroeg om de documenten en contracten te doen toekomen aan De Nationale Assemblee.

Rachied Doekhie (NDP) voerde aan dat er geen kat en muisspel gespeeld moet worden. Als Belfort documenten heeft of meer weet, moet hij dat helder aangeven. Fractiegenote Rossellie Cotino merkte op dat het om een leugen gaat. Een nepzaak waarbij zoveel 'barbari' is gemaakt. Keshopersad Gangaram Panday (NDP) vond, dat Belfort zijn verontschuldiging moet aanbieden als hij zijn bewering niet kan staven, zeker omdat hij minister van Justitie en Politie is geweest en ook motivatiesessies houdt voor scholieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten