vrijdag 5 april 2019

Mensenrechtenactivisten uit Colombia en Europa vragen ICJ moord op sociale leiders in Colombia te onderzoeken

Piekmomenten moorden op sociale leiders rond verkiezingscampagne en na ondertekening vredesakkoord Colombia-FARC


Er zijn aanwijzingen dat de staat zelf betrokken is bij sommige van deze moorden...


Mensenrechtenverdedigers uit Colombia en Europa hebben vrijdag 5 april 2019 formeel het International Court of Justice (ICJ, UN) gevraagd onderzoek te doen naar de voortdurende moord op sociale leiders in het Zuid-Amerikaanse land. Sociale leiders, vergezeld door oppositiepolitici, gaven hun rapport over aan het ICJ in Den Haag, waar ze formeel het ICJ vroegen om onderzoek in te stellen naar de systematische moorden. 

Volgens de lokale politie kwamen zo'n 500 mensen uit heel Europa op het ICJ-hoofdkwartier. Volgens de organisaties is Colombia niet in staat om adequaat onderzoek te doen en de achter de moorden gepleegde acties uit te voeren voor internationale interventie. De Colombiaanse staat is zelf niet bevoegd om de moorden te onderzoeken, vanwege belangenconflicten, illegale elementen die actief zijn binnen overheidsinstellingen en een duidelijk gebrek aan politieke wil', aldus het rapport aan het ICJ.



Hoewel de statistieken variëren, vertonen alle piekmomenten rond het tijdstip van de verkiezingscampagne en een escalatie van geweld tegen sociale leiders na de ondertekening van de vrede met de nu-gedemobiliseerde rebellengroep FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) in 2016.

Het rapport analyseert gegevens uit een aantal bronnen en onthult systematisch, regulier en methodische patronen bij het doden van sociale leiders in het hele land. Deze moorden 'conformeren aan een georganiseerde reeks regels', ondanks dat ze worden uitgevoerd door een groot aantal actoren: paramilitair, guerrilla, dissident FARC-leden, criminele groeperingen, en zelfs het leger en de staat zelf.

De meerderheid van de gedode leiders zijn betrokken bij lokaal werk met betrekking tot land voor groepen met een etnische of identiteitsfocus, bijvoorbeeld landelijke eigenaren of inheemse rechten. Degenen die lokaal werken hebben geen zichtbaarheid of nationale bescherming, vooral niet wanneer ze werken aan:
hervorming van het grondbezit;
landgebruik;
de omgeving;
gewasvervanging van illegale naar legale gewassen;
de uitvoering van vredesakkoorden;
en / of corruptie en overheidsuitgaven.

In feite was 80% van de vermoorde leiders betrokken bij de strijd om land, territorium of natuurlijke hulpbronnen. 18% Had betrekking op illegale gewassen. Ongeveer 44% van de slachtoffers werd thuis vermoord, benadrukt het rapport.

Waar worden leiders gedood?
Sociale leiders zijn vermoord in Colombia, maar zijn bijzonder kwetsbaar in gebieden die:
niet-uitvoering geven aan de vredesakkoorden;

sterke paramilitaire aanwezigheid;
weinig of geen aanwezigheid van de staat;
mijnbouw (illegaal of legaal), agro-industrie, industriële megaprojecten of palmolie;
hoge niveaus van illegale teelt (bijvoorbeeld coca, de basis voor cocaïne) of routes voor narcotrafficking;
en / of landongelijkheid, b.v. in Choco is meer dan 95% van het land eigendom van minder dan 1% van de bevolking.

Er zijn aanwijzingen dat de staat zelf betrokken is bij sommige van deze moorden, volgens het rapport omdat sommige moorden werden uitgevoerd door leden van de veiligheidstroepen. Bovendien stigmatiseren overheidsactoren regelmatig sociale leiders, beschuldigen hen van banden met illegale gewapende groeperingen of maken ongefundeerde beweringen dat de moorden 'misdaden van passie' waren.

Volgens het rapport is het nationale beschermingsmechanisme van de regering niet effectief, maar veel belangrijker is de het niet nakomen van het vredesproces.

Of het ICJ een formeel onderzoek naar de moorden zal openen, hangt af van de rechtbank, die eerst zal moeten bepalen of de regering in feite niet in staat of niet bereid is om de misdaden tegen de menselijkheid te vervolgen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/ISSUU Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten