vrijdag 5 april 2019

Leraren van LBO Brokopondo zijn solidair met hun in opspraak geraakte collega

'We staan vierkant achter onze collega, het is een momentopname geweest, we kennen hem niet zo'

Collega's vragen Bureau Lager Beroeps Onderwijs waarom uiterste middel van ontslag moet worden toegepast op hun collega


Leraren van het Lager Beroeps Onderwijs (LBO) Brokopondo zijn solidair met hun collega Urvin W. die in opspraak is geraakt nadat hij maandag een zestienjarige scholiere uit Balingsoela van de MULO-school over het schoolerf heeft gesleept (tijdelijk krijgen enkele leerlingen van de MULO Brownsweg hun lessen bij de LBO). 'We staan vierkant achter onze collega. Het is een momentopname geweest. We kennen hem niet zo.'

Volgens collega’s biedt Urvin W vaker een assisterende hand bij moeilijk handelbare leerlingen, zo schrijft de Ware Tijd vrijdag 5 april 2019.

Het lerarenteam van LBO Brokopondo heeft zich donderdag met een brief gewend tot het Bureau Lager Beroeps Onderwijs (BLBO). In het schrijven vragen de leraren waarom het uiterste middel van ontslag moet worden toegepast op hun collega. Van het LBO hebben zij nog geen uitsluitsel kunnen krijgen, omdat het geval formeel nog niet is gemeld aan het bureau.

Verder vragen de leerkrachten zich af waarom er geen hoor en wederhoor is toegepast door het ministerie. 'Hebben wij geen rechten meer?', vragen ze zich af.

Dat hij tegen ontslag aankijkt, is hem woensdag mondeling door de departementsleiding meegedeeld. De onderwijzer zegt, dat hij erger heeft kunnen voorkomen door het meisje slepend af te voeren van haar rivale. Het meisje wilde een leeftijdgenote van het LBO met een stoel bewerken. De leraar die dat zag, kwam ertussen en probeerde de zaak te sussen. De zestienjarige was ontzettend verhit en agressief en begon op een bepaald moment heftig met haar handen en voeten te zwaaien. De leraar hield het meisje bij haar handen vast en sleepte haar vanuit de klas het schoolterrein op.

Moeder Rosita Pansa en dochter hebben zich woensdag gewend tot het ministerie. Eerder op de ochtend hadden zij aangifte gedaan bij het politiebureau van Brokopondo wegens mishandeling. Zij werden door agenten verwezen naar het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Pansa is niet te spreken over de aanpak van de leraar, maar geeft tegelijkertijd toe dat haar kind niet op school mag vechten.

Het ministerie buigt zich verder over deze zaak. Urwin W. zegt dat het gedrag van de scholieren op de LBO Brokopondo zorgen baart. Hij roept het ministerie op om ordehandhavers op de school te plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten