vrijdag 5 april 2019

Minister Ferrier: 'Leerkracht LBO in Brokopondo die leerlinge heeft mishandeld moet worden ontslagen'

Diverse Assembleeleden vragen minister goed na te gaan welke maatregel zij gaat nemen

'Leerkracht heeft eed als leerkracht niet afgelegd, hij heeft geen onderwijsbevoegdheid, hij heeft een AMTO-diploma'


Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vindt dat de leerkracht van de LBO in Brokopondo, die een leerlinge heeft mishandeld door haar over het schoolterrein te slepen, moet worden ontslagen. Zij heeft met de leerkracht gesproken over zijn handeling. Een video van het laakbare voorval gaat viraal op social media. 

In De Nationale Assemblee werd deze kwestie gisteren aan de orde gesteld tijdens de begrotingsbehandeling door Ruchsana Ilahibaks (NDP), zo schrijft Starnieuws. Verschillende leden hebben hun afschuw geuit en stelden zich op het standpunt, dat de minister meteen moest reageren.

De leiding van het ministerie heeft gelijk opdracht gegeven om de zaak uit te zoeken, zo zei Ferrier. Assembleelid Yvonne Maabo (NDP) had contact gemaakt met de minister. Maabo, die ook leerkracht is, keurt het optreden van haar collega categorisch af. Zij heeft op verzoek van de minister de moeder aangeraden om aangifte te doen. Dit is ook gebeurd. De inspectie VOJ heeft met de moeder gesproken en reist vandaag, vrijdag 5 april 2019, af naar Brokopondo.

Ferrier deelde mee dat niet de schoolleider maar het ministerie de school gesloten heeft. Het meisje is geschorst. Van de negentien leerkrachten zijn vijftien naar de stad afgereisd om te protesteren tegen het voorgenomen ontslag van de leerkracht.

Kijk en luister vanaf 3:58:30



De minister deelde in De Nationale Assemblee mee, dat de bond zich ook met deze kwestie gaat bezighouden. Zij kan zich niet voorstellen, dat de volwassenen het opnemen voor de leerkracht en niet voor de leerlinge die op beestachtige wijze is mishandeld. 'Zoiets zou je niet eens een dier aandoen', merkte de bewindsvrouwe op.

Het slachtoffer is een meisje van 15 jaar, zit in de vierde klas van de MULO-school. Zij is nooit blijven zitten en komt uit Balingsula.

Vóór aanvang van de school was er een meningsverschil tussen haar en twee nichten, een familieruzie. Het slachtoffer werd gepest. Vóór de school heeft iets zich afgespeeld en niemand heeft opgetreden, legde de minister uit. Het meisje is verhaal gaan halen bij haar nicht in de klas en hier is een gevecht ontstaan. De betrokken leerkracht heeft dat gezien en wilde ingrijpen, is in de klas gegaan en heeft het meisje uit de klas gehaald.

'Zijn verhaal is, dat het meisje weer de klas is ingegaan waarop hij haar weer naar buiten bracht. De leerkracht beweert, dat hij vaak ingeschakeld wordt als er toestanden op de school plaatsvinden. Hij is eigenlijk onbevoegd. Hij heeft de eed als leerkracht niet afgelegd, hij heeft geen onderwijsbevoegdheid. Hij heeft een AMTO-diploma (Avond Middelbare Technische Opleidingen) en daar is hij leerkracht op de LBO-school', deelde Ferrier mee.

Het slachtoffer is ook gehoord en geschorst. 'Zij op geen enkel moment in bescherming genomen, hoewel het heel duidelijk is, dat zij psychisch als fysisch mishandeld is. Alle leerlingen staan daar te kijken en te joelen en er wordt gefilmd. Waar waren de andere leerkrachten?', vroeg Ferrier. Zij stelde dat Suriname het internationale Kinderrechtenverdrag heeft geratificeerd. De gevolgen van de video moeten niet worden onderschat. 'Een filmpje is voldoende om ons land internationaal aan de schandpaal te hangen. We zullen uiteindelijk een harde beslissing moeten nemen, willen wij ons als natie serieus overkomen met betrekking tot de verdragen die wij ondertekenen.'

Verschillende Assembleeleden hebben de minister gevraagd om goed na te gaan welke maatregel zij gaat nemen. Ontslag is het uiterste middel. Hij kan ook elders te werk gesteld worden waar hij niet in aanraking komt met kinderen. Geweld tegen het kind werd door iedereen afgekeurd. De minister moet nog een eindbeslissing nemen, nadat een delegatie vandaag naar de school is geweest om met de schoolleider en anderen te praten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten