vrijdag 5 april 2019

Jogi (VHP) kaart handelwijze oud-dc Samsoedien, nu RGB-minister, aan bij gronduitgifte

Minister Samsoedien zou als districtscommissaris zichzelf hebben bevoordeeld

- Assembleevoorzitster Geerlings-Simons vraagt regering het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer op te heffen
- 'Ik word er doodziek van, al vanaf het ontstaan van dit ministerie is het een aaneensluiting van schandalen met gronduitgifte'


Vicepresident Ashwin Adhin heeft vanochtend, vrijdag 5 april 2019, meegedeeld in De Nationale Assemblee - tijdens de behandeling van de 2019 begroting - dat zaken die door Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) aangekaart zijn over gronduitgiften onderzocht zullen worden. Het Assembleelid heeft stukken overgelegd waaruit moet blijken, dat minister Roline Samsoedien als districtscommissaris (dc) zichzelf zou hebben bevoordeeld.

Aanvragen die afgewezen waren, heeft zij voor zichzelf aangevraagd en ook positief advies uitgebracht. Het gaat om aanvraag op 14 oktober 2011 door Gemeente Dian in het district Saramacca te Dirkshoop. Dc Samsoedien heeft het verzoek voor een terrein van 500 vierkante meter afgewezen.

'Uit plaatselijk onderzoek is gebleken dat het terrein waarop een loods staat, toebehoort aan het ministerie van LVV (Landbouw, Veeteelt en Visserij)', schrijft de dc. Op 20 oktober 2011 heeft Samsoedien als dc geschreven naar het hoofd van Dienst der Domeinen, zei Jogi. Zij heeft een terrein aangevraagd van 2482,5 m2, deel uitmakende van Dirkshoop. Aangegeven wordt dat het terrein is verwaarloosd.

Jogi betoogde, dat het om hetzelfde terrein gaat dat een week geleden was afgewezen. Hij vindt dat er sprake is van verwevenheid van functies. Het terrein is toegewezen aan Samsoedien. Zij heeft ook verder nog 1 hectare aangevraagd in Saramacca. Jogi vindt, dat het niet kan dat andere aanvragen worden afgewezen en de dc voor zichzelf aanvraagt en positief advies uitbrengt.



Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons, Raymond Sapoen (coalitie), Keshopersad Gangaram Panday (NDP), Carl Breeveld (DOE) hebben allen hun ongenoegen uitgesproken over de gang van zaken bij het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Sinds het ontstaan van het ministerie zijn er alleen maar problemen rond gronduitgiftes.

Geerlings-Simons heeft in alle ernst de regering gevraagd het voorstel van Raymond Sapoen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HvB) om het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer op te heffen, ernstig in overweging te nemen. 'Ik word er doodziek van. Al vanaf het ontstaan van dit ministerie is het een aaneensluiting van schandalen met gronduitgifte.' 

De Assembleevoorzitster brengt in herinnering, dat het ministerie vanwege heilloze zaken in het leven is geroepen, voor politieke accommodatie en nooit iets heeft betekend. Ook ander parlementariërs merkten op, dat de aanhoudende corruptieschandalen op dit ministerie nu meer dan schandelijk zijn. Vrijwel elke minister die dit ministerie heeft geleid is in opspraak gekomen en in verband gebracht met gesjoemel met gronden. Sapoen oppert, dat het sluiten van het ministerie misschien veel beter zal werken dan nu het geval is.

(Suriname Mirror/Starnieuws/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten