vrijdag 5 april 2019

Braziliaanse regering verdedigt bloedige militaire coup 1964 in brief aan VN - 'Het was geen staatsgreep'

Minister van Onderwijs Vélez wil dat dictatuur uit schoolboeken wordt verwijderd


De Braziliaanse regering heeft de Verenigde Naties aangeschreven om de militaire staatsgreep van 1964 te verdedigen. Het was geen staatsgreep, zegt de regering. Dat bericht de BBC donderdag 4 april 2019. 

Het telegram was gericht aan de speciale rapporteur van de VN voor de bevordering van de waarheid, gerechtigheid, schadeloosstelling en de waarborgen ter voorkoming van herhaling, Fabian Salvioli.

Salvioli had kritiek geuit op de plannen van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro om de 55ste verjaardag te vieren van de bloedige staatsgreep tegen de democratisch verkozen, linkse president João Goulart op 31 maart 1964.

'Er was geen coup', klinkt het in het telegram. De 21 jaar van militair bewind die volgde, waren nodig om de communistische bedreiging af te wenden, en 'het behoud van nationale instellingen te garanderen in de context van de Koude Oorlog'.


Salvioli had aangevoerd dat het 'immoreel' was om de verjaardag te vieren en zo 'serieuze mensenrechtenschendingen uit het verleden te rechtvaardigen', aldus de BBC. De viering die de regering aankondigde, lokte ook in Brazilië controverse uit. Uiteindelijk bleef het bij een kleine militaire ceremonie in het presidentieel paleis. Bolsonaro, die aantrad op 1 januari, kreeg eerder al kritiek omdat hij zich positief uitliet over de dictatuur.

De Braziliaanse minister van Onderwijs, Ricardo Vélez, wil dat er in de schoolboeken niet meer wordt gesproken over een dictatuur als de militaire regeringen die het land bestuurden van 1964 tot 1985 worden beschreven. Die periode was volgens hem een periode van economische bloei, ingeluid door de staatsgreep op 31 maart 1964.

Vélez heeft zich net als de rechts-populistische president Jair Bolsonaro positief uitgelaten over de periode die in ogen van veel Brazilianen een van economische ontwikkeling en relatief veilig was. De militairen vervolgden wel politieke tegenstanders en 434 mensen zijn verdwenen of gedood in ruim twintig jaar. Duizenden mensen werden gevangen genomen en gemarteld.

Bolsonaro heeft pas nog het leger aangemoedigd de coup met trots de gedenken, omdat volgens hem de militaire regeringen voor orde, economische ontwikkeling en groei hebben gezorgd. Bolsonaro zet dat in zijn politieke betoog graag af tegen de huidige crisis. Hij wijst op de slepende economische recessie en de criminaliteit. Er worden in het land elke dag gemiddeld 175 mensen vermoord.

(Suriname Mirror/DPA/BBC/Folha de Sao Paulo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten