maandag 29 april 2019

Minister Dodson zwijgzaam over kwestie verkoop 30% aandelen Saramacca-concessie

NDP-fractie vraagt president Bouterse af te zien van aandelenverkoop


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), die zich sterk had gemaakt voor de verkoop van 30% aandelen in de Saramacca-concessie, wil nu niet ingaan op deze kwestie, aldus Starnieuws vandaag, maandag 29 april 2019. 

De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft een brief geschreven naar president Desi Bouterse, waarin gevraagd wordt om de voorgenomen verkoop in heroverweging te nemen. Bouterse zou oor hebben voor de bezwaren van de coalitiefractie. De verkoop van de aandelen zouden het land 75 miljoen Amerikaanse dollar opleveren. Deze kwestie is uitonderhandeld met Rosebel Gold Mines/IAmGold.

De Raad van Ministers had 8 april goedgekeurd, dat de Delfstoffenovereenkomst wordt gewijzigd. De wijziging is naar de Staatsraad gestuurd, die zich erover buigt. De regering zit krap bij kas en kan geen bijdrage leveren aan de operationele kosten. Aan de andere kant wil de goudmaatschappij snel overgaan tot exploratie, waarvoor geen studie vooraf hoeft te worden gedaan als de Staat geen partner meer is.

De oppositie had meteen geprotesteerd toen bleek dat Suriname de aandelen van de hand wilde doen. Benadrukt werd, dat indien het land het geld niet op tafel kan leggen, er genoeg mogelijkheden zijn om de aandelen te behouden.

Binnen de coalitie was er ook tegenstand. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een schrijven door fractieleider André Misiekaba aan president Bouterse. Hoewel er reeds onderhandeld is met de multinational en op basis daarvan de wetswijziging door de Ministerraad is goedgekeurd, zouden in De Nationale Assemblee de degens worden gekruist.

De president moet nog formeel bekendmaken wat er zal gebeuren en hoe de aandelen behouden zullen blijven. In elk geval houdt Dodson zijn lippen stijf op elkaar. 'Ik heb geen commentaar.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten