maandag 29 april 2019

Taiwanese hoofdstad Taipei sluit zusterstad-overeenkomst met Belmopan, hoofdstad van Belize

Belize is een van de 17 diplomatieke bondgenoten van Taiwan


Taipei heeft maandag 29 april 2019 een zusterstad overeenkomst getekend met Belmopan, de hoofdstad van Belize, om de samenwerking op het gebied van cultuur, handel, milieu en toerisme te stimuleren. 

Taipei's burgemeester Ko Wen-je (柯文哲) en Khalid Belisle, de burgemeester van Belmopan, tekenden een overeenkomst in Taipei om de banden te formaliseren. Belisle zei, dat het vormen van banden tussen zustersteden met Taipei een belangrijke mijlpaal iss in het proces van verdieping van de vriendschap tussen Taiwan en Belize, een van de 17 diplomatieke bondgenoten van Taiwan.

Tijdens zijn vier jaar als burgemeester heeft hij veel landen bezocht en ontdekt dat veel steden soortgelijke problemen tegenkomen, zei de 38-jarige burgemeester. Hij erkende dat Belmopan van verschillende steden kan leren, omdat elk van hen zijn eigen sterke punten heeft, zei hij, en noemde Taipei's uitstekende openbaarvervoersysteem iets waard om van te leren.

Ko prees Belize als een klein en prachtig land met een rijke biodiversiteit, dat de thuisbasis is van de grootste rifsystemen op het westelijk halfrond, samen met regenwouden en Maya-ruïnes. Hij merkte op dat de ambassade van Belize voor het eerst in februari deelnam aan het Taipei Lantern Festival met lantaarns met de afbeelding van de Great Blue Hole, een gigantisch 'marine-sinkhole' voor de kust van Belize, en zei dat de lantaarns goed werden ontvangen.

Dit jaar is het 30 jaar geleden dat bilaterale diplomatieke banden tussen Taiwan en de Midden-Amerikaanse bondgenoot plaatsvonden.

Met een bevolking van meer dan 20.000 is Belmopan het snelst groeiende bevolkingscentrum in Belize, volgens haar officiële website. Sinds Taipei in 1961 zijn eerste zusterstadrelatie met Houston, Texas, heeft vastgelegd, heeft het volgens de stadsregering zusterstadsbanden gevormd met 49 steden. Sinds Ko in 2014 aantrad, heeft Taipei de banden van zustersteden met Wellington (Nieuw-Zeeland), gevormd, Castries (St. Lucia); Quito (Ecuador) en nu Belmopan.

(Suriname Mirror/Focus Taiwan News Channel/Breaking Belize News)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten