maandag 29 april 2019

UNICEF: 'Meer dan 130.000 Venezolaanse kinderen staan ingeschreven op scholen in Colombia'

'In een tijd dat anti-migrantensentiment wereldwijd groeit, heeft Colombia zijn deuren opengesteld'


(Bron foto: UNICEF-Santiago Arcos)

'In een tijd dat het anti-migrantensentiment wereldwijd groeit, heeft Colombia zijn deuren opengesteld voor zijn buren vanuit Venezuela', zegt Paloma Escudero, UNICEF directrice Communicatie, die net een vierdaags bezoek aan Cúcuta heeft afgerond, aan de Colombiaanse kant van de grens met Venezuela. 


De economische en politieke situatie in Venezuela heeft ertoe geleid dat naar schatting 3,7 miljoen Venezolanen hun huizen hebben verlaten voor Brazilië, Colombia, Ecuador, Peru en andere landen in de regio. Ongeveer 1,2 miljoen van hen zijn in Colombia, vaak in kwetsbare gastgemeenschappen met al overbelaste bronnen, zei UNICEF.

'Naarmate meer gezinnen de pijnlijke beslissing nemen om hun huizen in Venezuela elke dag te verlaten, is het tijd voor de internationale gemeenschap om haar steun te verhogen en te helpen in hun basisbehoeften te voorzien', zei mevrouw Escudero.

Op de Simon Bolivar-brug tussen Colombia en Venezuela, sprak Escudero met families die elke dag de reis maken om medische hulp te zoeken, hun kinderen naar school te brengen en voedsel en andere essentiële spullen mee naar huis te nemen. 'Ik heb een moeder ontmoet die epilepsie heeft en acht maanden zwanger is. Ze moest naar Colombia komen om haar prenatale controles te laten doen en haar gezondheid en de gezondheid van haar baby te beschermen', zei ze. 'Voor de meeste gezinnen is de beslissing om te vertrekken slechts een laatste redmiddel.'


Colombia biedt ook gratis onderwijs aan migrantenkinderen uit Venezuela. UNICEF zegt dat meer dan 130.000 Venezolaanse kinderen vandaag ingeschreven zijn in scholen in Colombia, tegen 30.000 in november vorig jaar. Bijna 10.000 van deze jongeren zijn in het grensstadje Cúcuta en bijna 3.000 van hen reizen dagelijks vanuit Venezuela naar school.

'Ik zag honderden studenten de oversteek naar Cúcuta makenbij het krieken van de dag, in stromende regen, om naar school te gaan. Een dergelijke toewijding voor het leren door ouders en studenten is een les in toewijding, doorzettingsvermogen en vastberadenheid voor ons allemaal', zei mevrouw Escudero.


UNICEF werkt nauw samen met andere humanitaire organisaties, nationale en lokale autoriteiten, niet-gouvernementele organisaties en gemeenschappen in Colombia om migrantenkinderen, evenals kinderen in gastgemeenschappen te voorzien van gezondheid, voeding, onderwijs en bescherming.

Het bureau wil het huidige responsbudget het komende jaar van $ 5,7 miljoen naar $ 29 miljoen verhogen om:
meer dan 30.000 kinderen te vaccineren;
zorg voor water, sanitaire voorzieningen en hygiëne op scholen voor 13.000 kinderen;
40.000 kinderen formele en informele leermogelijkheden te geven;
15.000 moeders te bereiken die borstvoeding geven met micronutriënten;
en 90.000 kinderen en adolescenten bereiken met acties om geweld, misbruik en uitbuiting te voorkomen en aan te pakken, waaronder gendergerelateerd geweld en het voorkomen van kinderrecrutering.

(Suriname Mirror/UN News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten