maandag 29 april 2019

Newmont Goldcorp stopt activiteiten in zijn Peñasquito-goudmijn in Mexico tijdelijk

(Bron foto: Newmont Goldcorp)
Toegang mijn sinds 27 maart geblokkeerd door vrachtwagenbedrijf en leden Cedros-gemeenschap


Newmont Goldcorp Corp zei maandag 29 april 2019, dat het de activiteiten in zijn Peñasquito-goudmijn in Mexico tijdelijk zal stopzetten vanwege een illegale blokkade door een vrachtwagenbedrijf en enkele leden van de Cedros-gemeenschap. De toegang tot de site is geblokkeerd sinds 27 maart.


's Werelds grootste goudproducent op basis van marktwaarde, output en reserves, zei dat het zich blijft inzetten voor een 'dialoog van goed vertrouwen' met de leiders van de roadblock. Het merkte ook op, dat het samenwerkt met de Mexicaanse autoriteiten om de situatie op een 'veilige, eerlijke en tijdige manier op te lossen'. 



Er is een alomvattend noodplan om de activiteiten te hervatten zodra de illegale barrière is opgeheven, zei het bedrijf.

De Peñasquito-mijn produceerde in 2018 272.000 ounce goud. De mijn maakt deel uit van de portefeuille van Goldcorp, waarvan de overname Newmont deze maand voltooide om 's werelds grootste goudproducent te worden. Het is goed voor ongeveer 17% van de intrinsieke waarde van het gecombineerde bedrijf, volgens Scotiabank.


In de afgelopen drie jaar was de operatie het doelwit van protesten van landeigenaren, vrachtwagenchauffeurs en inwoners van nabijgelegen steden. Ze eisen meestal banen, compensatie voor vermeende milieuschade en schoon water voor hun gemeenschappen.

De vorige eigenaar van de mijn, Goldcorp, zei onlangs dat bezwaren tegen de mijn vorig jaar met bijna 66% zijn gedaald dankzij verbeterde relaties met de lokale bevolking, waaronder de bouw van een gezondheidscentrum op het platteland in Cedros en het lanceren van een economisch ontwikkelingsprogramma voor kleine bedrijven.



(Suriname Mirror/Mining.com/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten