maandag 29 april 2019

Daling aantal moorden in noorden Brazilië mogelijk door interne politiek tussen drugsbendes Comando Vermelho en Primeiro Comando do Capital

(Bron foto: hipernoticias.com.br)
Autoriteiten beweren dat afname aantal moorden gevolg is van overheidsbeleid...


Autoriteiten beweren, dat een afname van het aantal moorden in het noorden van Brazilië het gevolg is van overheidsbeleid, maar er zijn aanwijzingen dat de daling te wijten kan zijn aan interne politiek tussen drugsfracties.

Brazilië's twee grootste drugsorganisaties, Comando Vermelho (CV) en Primeiro Comando do Capital (PCC), handhaafde een vredesverdrag dat bijna twee decennia duurde. Dat pact werd verbroken in 2016 toen de facties ten oorlog liepen.

In gevangenissen in het hele land hebben leden van de twee organisaties elkaar misbruikt; de lichamen van hun vijanden verminkt en de onthoofde hoofden boven de gevangenismuren geheven zodat de wereld het kon zien. De oorlog verspreidde zich naar de straten terwijl de twee facties en hun bondgenoten vochten voor territorium.

De noordelijke staat Ceará werd een brandpunt voor de oorlog, die een toename van moorden met 50,7 procent registreerde in één jaar tijd.

De Guardiões do Estado (GDE) zijn in 2016 begonnen als een regionale bende, bedoeld om te voorkomen dat de lokale bevolking misbruik van de grotere drugsgroepen maakt - vandaar hun naam die zich vertaalt naar 'Wachters van de staat', Ze verbonden zich met PCC en vielen leden van CV in de noordelijke deelstaten van Brazilië met grof geweld aan. De organisatie zou een van de meest gewelddadige facties in het land worden. In één gewelddadige uitbarsting bestormde GDE een nachtclub gedomineerd door CV en opende het vuur op de menigte binnen, waarbij 14 doden vielen.

Na bijna drie jaar van voortdurend geweld, registreerde Ceará in 2019 de veiligste maand februari in 10 jaar tijd.

(Bron foto:CH Gardiner)
Gegevens uit 2019 wijzen op een daling van het aantal moorden met 54 procent, waarmee de toename na het begin van de drugsoorlog werd overtroffen. De autoriteiten wijzen op de cijfers als bewijs, dat de inzet van federale troepen aan Ceará werkte. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei vorige week tijdens een live internetuitzending, dat de landelijke daling van de moorden het bewijs was dat zijn regering met succes geweld aanpakt en een verdere daling belooft voor de komende maanden.

Een getuigenis van een leider van de GDE wijst echter op een andere mogelijkheid. De Braziliaanse krant O Povo meldde deze week, dat Yago Steferson Alves dos Santos na zijn arrestatie in december aan de Civiele Politie vertelde dat in september door de leiders van de bende werd besloten, dat ze alleen defensief zouden handelen en hun tegenstanders in het noorden niet meer zouden aanvallen. Dos Santos ging zelfs zover, dat hij de politie vertelde: 'Jullie moeten vast hebben gemerkt dat de moorden zijn gestopt.' De beslissing van de bende was voornamelijk om te overleven, zei Dos Santos.

Met Ceará als het vlampunt in de oorlog tussen PCC en CV, had de staat veel aandacht gekregen. Niet alleen van de autoriteiten, maar ook van de vijanden van de GDE. Om te voorkomen dat het aandacht trok, vertelde GDE hun leden om defensief te handelen. Als er een moord zou plaatsvinden, moest het de 'thumbs up' krijgen van de leiding van de bende. 'Ik wil duidelijk maken dat een dergelijke uitspraak nooit is gedaan. Als er doden vielen, was het iets persoonlijks', vertelde Dos Santos aan de politie.

In de maanden na het decreet daalde het aantal moorden dramatisch in Ceará. Dos Santos gaf geen commentaar op de vraag of er soortgelijke overeenkomsten waren in het hele land tussen andere criminele facties. Hij zei echter, dat het onwaarschijnlijk is dat de oorlog ooit zou eindigen, 'er is te veel bloed geweest'.

(Suriname Mirror/The Rio Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten