maandag 29 april 2019

Ministerie van Defensie Colombia looft forse beloning uit voor informatie die leidt tot arrestatie voortvluchtige FARC-leider 'El Paisa'

(Bron foto: Ivan Marquez-Twitter)
Hernan Dario Velasquez heeft voorwaarden verbonden aan zijn vrijheid 'ernstig geschonden'


Het Colombiaanse ministerie van Defensie heeft zondag 28 april 2019 bekendgemaakt een beloning van $ 1 miljoen uit te loven voor informatie die leidt tot de arrestatie van de voortvluchtige FARC-leider 'El Paisa', die wordt gezocht door het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden van het land. 

De Justicia Especial para la Paz (JEP) beval de arrestatie van de voormalige guerrillacommandant voor het 'ernstig schenden' van de voorwaarden waardoor hij zijn vrijheid kon behouden terwijl hij wordt gezocht voor oorlogsmisdaden.


El Paisa, wiens echte naam Hernan Dario Velasquez is, dook vorig jaar onder, na de arrestatie van  ideoloog 'Jesus Santrich' van de FARC vanwege ongefundeerde drugshandel in de VS. De voormalige elite guerrilla commandant heeft sindsdien niet voldaan aan zijn verplichtingen tegenover het Tribunaal voor Oorlogsmisdaden dat hem en 30 andere FARC-leiders onderzoekt voor de massale ontvoering van burgers tijdens het gewapende conflict in Colombia.

El Paisa en de politieke leider van de FARC, 'Ivan Marquez', hebben gezegd dat ze zullen samenwerken met de Justicia Especial para la Paz zodra ze de juridische garantie hebben ontvangen dat ze niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, zoals overeengekomen in de vredesovereenkomst van 2016, dat leidde tot hun demobilisatie en ontwapening.


De ex-guerrillaleider maakt deel uit van een groep voormalige commandanten uit het middenkader die hebben beweerd dat de regering consequent heeft nagelaten om zich aan de vredesovereenkomst te houden met betrekking tot re-integratie, justitiële veiligheid en persoonlijke veiligheid. Verder geloven de gezochte rebellencommandanten dat de Amerikaanse regering probeert het vredesproces van het land te saboteren om hun uitlevering te verkrijgen.

Het JEP heeft tot nu toe de uitlevering van Santrich voorkomen. Het Grondwettelijk Hof versterkte bovendien de bevoegdheden van het Transitional Justice-systeem om te voorkomen dat vermeende oorlogsmisdadigers worden uitgeleverd zonder in Colombia te reageren op misdaden tegen de menselijkheid.

Hoewel El Paisa zijn recht op vrijheid heeft verloren, blijft hij volgens de JEP beschermd tegen uitlevering om de rechten van de slachtoffers te beschermen.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten