maandag 4 maart 2019

Suriname versterkt politiek en diplomatiek samenwerking met Verenigde Arabische Emiraten - Meer en meer samenwerkingen met islamitische landen

(Bron foto: NII)
Minister Pollack-Beigle woont 46e vergadering Raad van Ministers van BuZa van IOC bij

- Suriname zoekt ook meer samenwerking met Azerbeidzjan
- Visumplicht voor houders van diplomatieke en dienstpaspoorten tussen Azerbeidzjan en Suriname verdwijnt


Suriname gaat politiek en diplomatiek beter samenwerken met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). In de pijplijn ligt een luchtvaartovereenkomst tussen beide landen. Minister Yldiz Pollack-Beigle die de 46e vergadering van de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken (BuZa) van de landen aangesloten bij de Organisatie van Islamitische Samenwerking (IOC) heeft bijgewoond in Abu Dhabi, VAE, heeft daartoe afspraken gemaakt, zo bericht het ministerie van BuZa maandag 4 maart 2019 via het Nationaal Informatie Instituut (NII).


Tijdens de vergadering, die op 1 en 2 maart is gehouden, is ook het 50-jarig bestaan van de OIC herdacht.

Over vier continenten zijn 57 landen lid van de OIC. Pollack-Beigle heeft een bilateraal gesprek gehad met de minister van Buitenlandse Zaken van de VAE, Sheikh Abdullah bin Zayed Nahyan. Een scala aan vraagstukken, waaronder economische, investeringen, handel, toerisme en milieu, zijn aan de orde gekomen.

De bewindsvrouwe heeft ook een gesprek gehand met de Committee for Economic and Commercial Cooperation of the Organization of the Islamic Cooperation (Comcec). De gesprekken waren gericht op bevordering van handelsbetrekkingen met andere OIC-leden. Het Comcec is de financiële arm van de OIC. Suriname heeft al handels- en landbouwfinanciering gehad van de Comcec.

(Bron foto: ministeiie van BuZa Azerbeidzjan)
Minister Pollack-Beighle had ook een ontmoeting met minister Elmar Mammadyarov van Azerbeidzjan. Het onderstreepte het belang van het versterken van de diplomatieke betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Suriname.

Mammadyarov, merkte op dat het ontwerp van de overeenkomst over de afschaffing van de visumplicht voor houders van diplomatieke en dienstpaspoorten tussen Azerbeidzjan en Suriname gereed is voor ondertekening. De minister sprak ook over het bestaande potentieel voor samenwerking op het gebied van onderwijs tussen de twee staten.

Minister Pollack-Beighle heeft laten weten, dat Suriname geïnteresseerd is in het ontwikkelen van samenwerking met Azerbeidzjan en in dat verband heeft zij het belang benadrukt van het uitwisselen van bezoeken tussen de partijen. De bewindsvrouwe nodigde haar collega uit Azerbeidzjan uit om Suriname te bezoeken als voorzitter van de Groep van Niet-Gebonden Landen.

Tijdens de vergadering werden ook de economische samenwerkingsperspectieven tussen de partijen besproken.


(Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten