maandag 4 maart 2019

Interim-president van Venezuela Juan Guaidó terug in Venezuela na Zuid-Amerikaanse tournee - Duizenden aanhangers verwelkomen Guaidó

Guaidó loopt het risico om te worden aangehouden, omdat hij een uitreisverbod negeerde

(Bron foto: Twitter)

De zelf-uitgeroepen interim-president van Venezuela Juan Guaidó is vandaag, maandag 4 maart 2019, aangekomen op de luchthaven van Caracas. Hij trok de afgelopen dagen door Latijns-Amerika om te overleggen met regionale leiders en riskeerde een arrestatie bij thuiskomt. 

Op het vliegveld stonden juichende aanhangers Guaidó op te wachten.



De politicus loopt het risico om te worden aangehouden, omdat hij een uitreisverbod negeerde toen hij Venezuela verliet. Tot op heden is daar geen sprake van.



De Verenigde Staten waarschuwde Venezolaanse autoriteiten om Guaidó met rust te laten. 'De wereld kijkt mee: interim-president Guaidó moet Venezuela veilig kunnen binnengaan', schreef vicepresident Mike Pence op Twitter. Hij waarschuwde dat 'dreigementen, geweld of intimidatie' aan het adres van de oppositieleider niet zal worden getolereerd.


De afgelopen anderhalve week reisde Guaidó kriskras door de regio. Nadat hij in Colombia ontmoetingen gehad had met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en de leiders van Canada en een resem Latijns-Amerikaanse landen, reisde hij naar Brazilië voor gesprekken met de ultrarechtse president Jair Bolsonaro en Europese diplomaten.

Vrijdag volgde een tussenstop in Paraguay en afgelopen weekend breide de oppositieleider nog een verlengstuk aan zijn regionale trip met een bezoek aan Argentinië en Ecuador.

'De bezoeken drongen zich op om de banden met de bondgenoten uit te diepen en te bekijken hoe we het Venezolaanse dictatoriale regime op de knieën kunnen dwingen’, luidde het. Hoe langer de buitenlandse reis duurde, hoe meer vragen evenwel opdoken. Dreigt Guaidó het momentum niet te verliezen, zeker nu op 23 februari zijn poging om Venezuela te ‘overspoelen’ met humanitaire hulp grotendeels mislukt is? ‘We gaan morgen een historische uitdaging aan: we keren terug naar ons vaderland om onze functies uit te oefenen', stelde de 35-jarige ingenieur zondag vanaf een onbekende locatie in Ecuador geflankeerd door zijn echtgenote Fabiana.


(Suriname Mirror/RTL Nieuws/Miami Herald/Tijd.be/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten