maandag 4 maart 2019

Officier van Justitie bij speciaal vredestribunaal van Colombia op heterdaad betrapt bij omkoping

Carlos Bermeo neemt met drie anderen $ 500.000 aan voor beïnvloeding uitleveringszaak toprebel  Zeuxis Hernández 'Jesus Santrich' aan VS


Een Officier van Justitie bij het speciale vredestribunaal van Colombia is op heterdaad betrapt bij het accepteren van contant geld in ruil voor het beïnvloeden van een controversiële uitspraak over de uitlevering van een toprebel aan de VS vanwege drugsaanklachten, zeiden autoriteiten vrijdag 1 maart 2019. 

De Hoofdofficier van Justitie kondigde aan, dat Carlos Bermeo, samen met een voormalige senator en twee andere verdachten, op heterdaad betrapten toen ze $ 500.000 ontvingen in twee hotels ten noorden van de hoofdstad Bogota.




In een korte verklaring zeiden functionarissen, dat van de verdachten werd verwacht dat ze een nog hangende beslissing beïnvloeden om Seuxis Hernandez, een top rebel vredesonderhandelaar, bekend bij zijn alias Jesus Santrich, al dan niet uit te leveren. Geen verdere details zijn nog vrijgegeven.

De beschuldigingen zullen zeker een klap zijn voor de inspanningen van Colombia's speciale vredestribunaal om het vertrouwen van een sceptisch publiek te winnen. Velen in Colombia geloven dat de voorwaarden van het tribunaal veel te mild zijn tegen voormalige rebellen die hebben deelgenomen aan oorlogsmisdaden. Degenen die volledig bekennen, zullen waarschijnlijk geen tijd achter de tralies dienen.

Een woordvoerder van het vredestribunaal zei, dat Bermeo werkt in een onderzoekseenheid die geen rol speelt bij het wegen van uitleveringsverzoeken.

Santrich is in Colombia gearresteerd op grond van een Amerikaanse aanhoudingsbevel. Hij wordt  beschuldigd van samenzwering met drie anderen om in april 2018 verscheidene tonnen cocaïne met een groothandelswaarde van $ 15 miljoen te smokkelen.


Het speciale vredestribunaal debatteert al maanden over het besluit te midden van uitgestelde verzoeken om bewijsmateriaal van Amerikaanse autoriteiten. Het gaat erom of de vermeende misdaden zijn gepleegd voor of na de ondertekening van Colombia's vredesakkoord eind 2016 om een ​​eind te maken aan meer dan vijf decennia van burgerconflicten. De zaak wordt beschouwd als een belangrijke test voor het ontluikende vredestribunaal, dat nog steeds in de beginfase zit van het openen van onderzoeken tegen voormalige rebellen en militaire functionarissen die verdacht worden van mensenrechtenschendingen en nog geen uitspraken heeft gedaan.

De Hoofdofficier van Justitie en het speciale vredestribunaal hebben herhaaldelijk over de toegang tot dossiers en jurisdictie voor gevoelige onderwerpen gestreden. Sprekend vanuit Medellin, zei president Ivan Duque, die na het vertrek van Santrich op een platform dat aspecten van het akkoord bekritiseerde,  noemde het geval 'buitengewoon ernstig'. 'Dit is een ongelukkig geval van corruptie', zei hij.

(Suriname Mirror/El Heraldo/The Washington Post/Associated Press/RCN Radio/Twitter/Diario del Cauca)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten