maandag 4 maart 2019

Gajadien (VHP): '20.000 Bezwaarschriften tegen Wet Rij- en Voertuigenbelasting niet goed onderbouwd'

'Bezwaren allemaal vrijwel identiek, maar een belastingbezwaar heeft te maken met jouw inkomsten'


De ongeveer 20.000 bezwaarschriften, die via de Stichting Centre for Public Affairs Suriname (CPAS) en de politieke partij Strei! tegen de Wet Rij- en Voertuigenbelasting zijn ingediend, kunnen collectief door de inspecteur der invoerrechten en accijnzen worden afgewezen. 

Volgens VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien zijn deze bezwaarschriften niet goed onderbouwd en zijn allemaal vrijwel identiek. 'Een belastingbezwaar heeft te maken met jouw inkomsten. Daarom zou een persoon in zo'n bezwaar heel persoonlijk en onderbouwd moeten aangeven wat hij wel of niet op basis van zijn inkomsten kan betalen. Niet zoals dat nu is gedaan waar alle bezwaarschriften vrijwel hetzelfde zijn. Het is dus mogelijk dat de inspecteur der belastingen een collectief antwoord formuleert en alles afwijst', zegt de VHP’er maandag 4 maart 2019 in het Dagblad Suriname.

Gajadien is lid geweest van de commissie van rapporteurs die deze wet in De Nationale Assemblee heeft voorbereid. Volgens de VHP’er heeft hij vanaf het prille begin strijd geleverd om het wetsontwerp niet goedgekeurd te krijgen. Uiteindelijk stond de oppositie machteloos tegenover de meerderheid van de coalitie.

Ondertussen heeft minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie aangegeven, dat per 15 maart de politie onherroepelijk ertoe zal overgaan om de naleving van de Rij- en Voertuigenbelasting af te dwingen.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday deelt mee dat de wet duidelijk is. Het ministerie van Financiën is belast met de naleving van de wet. Daar is er volgens hem niets mis mee.

Gajadien begrijpt dat het rechtsgevoel van bepaalde burgers hun ertoe bewegen heeft om deze belasting niet te betalen. Hij zelf gaat als verantwoordelijke parlementariër niet oproepen tot anarchie en zal dus daarom ook geen advies geven of iemand wel of niet zou moeten betalen. Volgens de VHP’er hangt alles af van het vervolgingsbeleid en hoe zwaar zij zich hierop zal instellen. 'Als de pg uitvaardigt dat men er strak de regels op na dient te houden, dan zal dat gebeuren. Er is geen rek meer bij het volk om meerdere belastingen te betalen. Wij kijken uit of de regering vooralsnog tot dit besef kan komen', aldus de politicus.

Terwijl de VHP’er benadrukt tegen deze dubbele vorm van belastingheffing (naast de 'government take') te zijn, heeft hij bij de behandeling van deze wet al in vroeg stadium gewezen op de vorming van lange rijen bij betaallocaties. Zijn voorstel was toen om het oude systeem te hanteren, waar de Rij- en Voertuigenbelasting pas betaald moest worden wanneer de autoverzekering moet worden verlengd. Hierdoor zouden beide zaken in één keer zijn afgehandeld.

'Er is ook gevraagd om bussen, vrachtwagens en taxi’s vrij te stellen. De regering en coalitie hebben toen niet willen luisteren, want men had haast om in één keer dat geld op te halen. Nu zien wij het resultaat daarvan.' Volgens Gajadien is het geven van restitutie aan particuliere bushouders een voorbeeld van het ‘hapsnap- en djompofutu-beleid’ dat wordt gevoerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten