donderdag 29 november 2018

Economische activiteiten gebied Lelydorp-mijnen II en III van Suralco werken verstorend voor herstelplannen

Twee studies van externe deskundigen: Gebieden geschikt voor woningbouw en toerisme

Maar, concessies uitgegeven voor afgraven van zand, terwijl vissers en jagers actief zijn


Economische activiteiten in het gebied van de Lelydorp-mijnen II en III van Suralco werken verstorend voor de plannen om deze gebieden te herstellen. Twee studies van externe deskundigen hebben uitgewezen, dat ze geschikt zijn voor onder meer woningbouw en toerisme. Echter, er zijn concessies uitgegeven voor het afgraven van zand, terwijl vissers en jagers de ecologische verbetering verstoren. 

'Ze steken het bos in brand', zegt Marvin Moesan, hoofd van het Burger Informatiecentrum van het districtscommissariaat Para, vandaag, donderdag 29 november 2018, in de Ware Tijd.

Districtscommissaris Armand Jurel en medewerkers mochten onlangs van Suralco de uitgemijnde Lelydorp lll-mijn bezoeken.

Hij werd erop gewezen, dat duidelijk te zien is dat onbekenden delen van het gebied ontbossen. De multinational heeft Jurel gezegd, dat het bedrijf al jaren aan de overheid vraagt welke bestemming de staat aan het uitgemijnde gebied wil geven, maar er is daarop niet gereageerd. De staat kan kiezen voor onder meer toerisme en woningbouw.

Suralco zal, nadat de regering een keuze heeft gemaakt, het gebied herstellen geheel in lijn met de Brokopondo Overeenkomst.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) beweert niets af te weten van een verzoek over herstel van de Lelydorp-mijnen, anders zou daar volgens hem zeker op gereageerd zijn. Suralco heeft volgens hem eerder wel een verzoek gedaan voor de overdracht van de Coermotibomijn en het stafdorp in Moengo.

'In het geval van Coermotibo zijn we nagegaan of alles in orde is en we hebben daarna overdrachtprotocollen getekend', zegt de bewindsman. Zijn ministerie heeft op zijn beurt de concessie overgedragen aan het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco. Het stafdorp is overgedragen aan het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Dit ministerie zal de terreinen toewijzen aan diverse departementen.

Assembleelid Wendell Asadang (NDP), voorzitter van de parlementaire commissie 'kwestie-Suralco', zegt dat wanneer de Brokopondo Overeenkomst behandeld zal worden in het parlement onder meer de teruggave van concessies ter sprake zal komen. 'Het bedrijf mag de districtscommissaris uitnodigen om hem zaken voor te houden, maar het plaatje, waaronder het teruggeven van terreinen, zal in het parlement besproken worden', aldus Asadang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten